Karjujen ja GnRH-rokotteella kastroitujen karjujen kasvatus ja käsittely teurastamolla : Kirjallisuuskatsaus - Karhapää, Maija; Keto, Liisa; Heinonen, Mari; Valros, Anna; Niemi, Jarkko (Luonnonvarakeskus, 2024)
Porsaille tehtävä kirurginen kastraatio on kipua aiheuttava toimenpide, joka heikentää porsaiden hyvinvointia. Kirurgisessa kastraatiossa urospuoliselta porsaalta poistetaan kivekset. Kastraatio ehkäisee tehokkaasti karjunhajuisten ruhojen esiintymistä teurastamoilla. Kastroidut siat (leikot) ovat rauhallisempia ja hiljaisempia ja niiden käsittely on helpompaa kuin kastroimattomien sikojen (karjujen), koska kastraatio vähentää karjujen aggressiivista ja seksuaalista käyttäytymistä. Eläinten hyvinvointilaissa (EHL 693/2023) on kirjattu, että porsaiden kirurginen kastraatio lopetetaan 12 vuoden siirtymäajan kuluessa. Kirurgisesta kastraatiosta luopumiseen on kaksi päävaihtoehtoa. Ensimmäinen vaihtoehto on kasvattaa kastroimattomia urossikoja eli karjuja. Toinen vaihtoehto on sikojen kastrointi käyttämällä GnRH-rokotetta (immunokastraatio). Karjujen kasvatusolosuhteissa tulisi ottaa huomioon karjuille ominainen lisääntynyt aggressiivinen ja seksuaalinen käyttäytyminen, muutoin karjujen hyvinvointi voi vaarantua lihasikavaiheessa. Tähän kirjallisuustutkielmaan on koottu tietoa karjujen ja GnRH-rokotteella kastroitujen karjujen kasvatuksen ominaispiirteistä, ruokinnasta, käsittelystä teurastamoilla ja karjunhajun esiintyvyydestä ja teurastamoilla käytetyistä määritysmenetelmistä. Katsaukseen on koottu tietoa myös karjunhajuisen lihan käyttömahdollisuuksista.
Keywords: sika; karju; kirurginen kastraatio; GnRH-rokote; olosuhteet; ruokinta; karjunhaju