Extremväder till havs : en sammanställning av dialoger om risker och konsekvenser för det svenska fisket - Olsson, Jens; Armelloni, Enrico Nicola; Uusitalo, Laura; Gårdmark, Anna (Institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet, 2025)
Klimatförändringen ger inte bara ökad medeltemperatur utan leder även till att olika typer av extremväder blir allt vanligare och intensivare. Extrema väderhändelser kan påverka livet i havet och därmed i förlängningen även de som är beroende och lever av vad havet kan ge i form av försörjning och rekreation. Extrema väderhändelser kan också ha en direkt påverkan på verksamheter till havs. Detta till trots, vet vi idag endast lite om hur extremväder till havs påverkar de marina ekosystemen och fisket. I den här rapporten summerar vi dialoger med representanter från olika svenska fiskesektorer om extremväders inverkan på deras verksamhet. Dialogerna har skett både i grupp (flera aktörer samtidigt) och med enskilda aktörer utifrån metoden ”semi-strukturerade intervjuer med öppna frågor”, där vi fokuserat på en handfull frågor om extremväders inverkan. Dialogerna påvisade uppenbara skillnader mellan sektorer i vad man upplever som extremväder, hur känslig sektorernas verksamhet är och hur den påverkas. Alla sektorer såg hårda vindar och stormar som extremväder som påverkar verksamheten, medan värmeböljor under sommaren endast nämndes av de aktörer som fiskar på kusten. Den upplevda känsligheten för påverkan från extremväder verkar vara som störst för småskaliga kustfiskare, sportfiskare och husbehovsfiskare som är knutna till en viss plats för sitt fiske, medan den upplevs som mindre för de aktörer som är mer flexibla och mobila i sin verksamhet. Avgörande för hur stor känsligheten för extremväder upplevs vara, är hur tillståndet för fiskbestånden och ekosystemen som nyttjas är, samt hur väl förvaltningen fungerar. Bland de värden som aktörerna lyfte som viktiga och som kunde påverkas av extremväder var monetära värden, men också livsstilsrelaterade värden som till exempel upplevelsen och kulturen som fisket associeras med. Sammantaget visade dialogerna att den viktigaste påverkan på fisket från extremväder upplevs ske indirekt genom att havsmiljön och fiskbestånden påverkas. Givet att förekomsten av extremväder blir mer vanligt, kan man därför inte utesluta en mer betydande påverkan på fisket i framtiden. Den traditionella fiskeförvaltningen som styr idag tar inte tillräcklig stor hänsyn till klimatets framtida inverkan på fiskbeståndens produktivitet och miljöns tillstånd, särskilt avseende de risker som orsakas av extrema väderhändelser. Välmående ekosystem och fiskbestånd i kombination med en förvaltning som kan anpassas till extrema väderhändelser bedöms därför vara avgörande för hur känsliga de olika sektorerna av det svenska fisket är och kommer att vara för påverkan från extremväder.
Keywords: climate changes; marine ecosystems; fishery; värmeböljor; storm; Östersjön; strömming; lax