Hevosalan hyviä käytäntöjä : Kirjallisuusselvitys - Yli-Viikari, Anja; Saastamoinen, Markku; Airaksinen, Sanna; Olbricht, Anna-Mari; Suomala, Heli (Luonnonvarakeskus, 2025)
Tämä kirjallisuuskatsaus on osa ”Vastuulliset ja kestävät hevosenpidon mallit” (Vake) -hanketta. Katsauksessa selvitetään hevosalan vastuullisen ja kestävän toiminnan ratkaisuja. Vastuullisuusajattelun kautta haetaan yritysten tietoisuutta ja vastuunottoa yrityksen toimintaan liittyvistä yhteiskunnallisista vaikutuksista. Kestävyyskeskusteluissa painopiste on toimialalla ollut usein hevosten hyvinvointi- ja ympäristöteemojen edistämisessä, mutta keskeistä on aina ratkaisujen toimivuus kokonaisuuden tasolla. Käytäntöjen tulisi olla sekä ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin että yritystalouden ja ihmisen hyvinvoinnin kannalta toimivia. Tilatason ratkaisuja haettiin useilla tiedonhankinnan menetelmillä. Alan kirjallisuuden ohella hyödynnettiin EUnetHorse-hankkeessa kerättyjä yrityshaastatteluja sekä kansallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden työpajoissa tunnistamia ratkaisuja. Aineistoa saa-tiin myös Vake-hankkeen tilaisuuksista ja kyselyistä. Tiedonhaun avulla löydettiin runsaasti hevosalan uudistumiseen liittyviä kansallisia ja kansainvälisiä ratkaisuja. Raportissa käsitellään lyhyesti kuvaten seuraavia teemoja: - hevostilan työ: tekniikan käyttöönotto, ruokinta, laiduntaminen, lantahuolto, terveydenhuolto, työhyvinvointi - ympäristönhoito: vesistökuormitus, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus - hevosten hyvinvointi: lajinmukainen käyttäytyminen, hyvinvoinnin seuranta ja arviointi - taloussuunnittelu: kustannusten karsinta, tulojen lisääminen, viestintä, verkostoituminen Selvityksen kautta todettiin, miten vastuullisuuskeskustelussa käsiteltävät asiakokonaisuudet karkaavat helposti liiankin laajoiksi. Usein tehokkaampaa olisi kohdistaa ponnistelut kapeammin määräytyviin kehittämiskohteisiin. Hevosyritykset voivat niin ikään kokea kestävyyden tavoitteet lähes loputtomina. Yritys määrittelee kuitenkin aina itse omaan toimintansa liittyvät kehittämistoimet. Siis sikäli, kun ne ylittävät lainsäädännön yleiset velvoitteet. Yrityksen eteneminen voi tapahtua jatkuvien, pienten parannusten myötä. Toimia voidaan jakaa lyhyen ja pitkän aikavälin teemoihin, joita toteutetaan kunkin yrityksen omaamien taloudellisten resurssien ja työvoiman mukaisesti. Arvokkaita ovat erityisesti hevosalan edelläkävijät, jotka pystyvät panostamaan muita enemmän hevosalan uusien ratkaisujen testaamiseen ja käyttöönottoon.
Keywords: vastuullisuus; ympäristönhoito; sosiaaliset vaikutukset; talous; hevosen hyvinvointi