Kasvu- ja sadonkorjuuolojen vaikutus avomaanvihannesten varastokestävyyteen : kirjallisuuskatsaus - Suojala, Terhi; Pessala, Raili (Maatalouden tutkimuskeskus, 1996)
Vihannesten varastohävikin tärkeimmät aiheuttajat ovat hengitys, veden haihdunta, tuotteen koostumuksen muuttuminen, versojen ja juurten kasvu, fysiologiset vioitukset, varastotaudit ja etyleenivioitukset. Eri tekijöiden merkitys vaihtelee tuotteittain. Hävikkiin vaikuttavat varasto-olojen lisäksi kasvukauden ja sadonkorjuun aikaiset tekijät. Eri lajien suositeltavat varasto-olot tunnetaan, mutta tieto kasvuolojen vaikutuksesta on hajanaista. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on koota yhteen tutkimustietoa kasvu- ja korjuuolojen vaikutuksista vihannesten varastokestävyyteen. Kasvuolot säätelevät säilyvyyttä vaikuttamalla kasvuedellytyksiin tai suoraan esimerkiksi varastotautien leviämiseen. Viljelykierto on tärkeimpiä keinoja vähentää varastotauteja. Korjuun ajoittuminen ja korjuuvauriot vaikuttavat myös tauti-infektioihin. Runsaan lannoituksen, erityisesti typen, on oletettu heikentävän vihannesten säilyvyyttä. Lannoituskokeissa ei vaikutusta varastokestävyyteen ole kuitenkaan usein saatu esille. Muiden ravinteiden merkitystä ei kovin hyvin tunneta. Kastelun vaikutus säilyvyyteen lienee vähäinen. Sen sijaan korjuukautta edeltävät sääolot ja kasvin kehitysvaihe satoa korjattaessa vaikuttavat vihannesten varastokestävyyteen. Korjuussa ja varastoon viennissä syntyvät vauriot lisäävät hävikkiä. Sadon säilyvyyden ennustaminen syksyllä on yksi keino pienentää varastohävikkiä. Varastotautien ennakointiin on olemassa menetelmiä, ja esimerkiksi sipuleiden versomisalttiuden määrittämistä on kokeiltu. Menetelmät kaipaavat edelleen kehittelyä. Kasvu- ja sadonkorjuuolojen vaikutusta vihannesten säilyvyyteen on tutkittu pitkään, mutta tuloksissa esiintyy paIjon ristiriitaisuuksia. Lisätutkimus on tarpeen, jotta voitaisiin hallita varastokestävyyttä kokonaisuutena ja löytää keinoja varastovihannesten laadun parantamiseen.

The major causes of vegetable storage losses are respiration, transpiration, compositional changes, sprouting and rooting, physiological injuries, storage diseases and ethylene damage. Their relative importance depends on the commodity. Storage losses are affected by storage conditions and various factors during the growing season and harvest. Suitable storage conditions for different species are known but knowledge of the effects of preharvest factors is still insufficient. This literature review summarizes information on the effects of growing and harvesting conditions on vegetable storability. Growing conditions regulate storability directly by influencing the spread of storage diseases and indirectly by affecting the state of the plant. Crop rotation is the most important way in which diseases can be reduced. Timing of harvest and injuries occurring during harvest also have an effect on infections. Heavy fertilization, especially with nitrogen, is thought to reduce storability. In fertilization experiments nitrogen has, however, frequently been found to have no effect on storage life. The importance of other nutrients is not very well known. Irrigation seems to have a minor effect. The weather before harvest and the physiological stage of the plant at the time of harvest have a greater impact on storability. Injuries caused during harvest and transportation increase losses. Forecasting the storability of products during harvest is one way in which storage losses could be minimized. There are methods for testing storage disease infections, and the susceptibility of onions to sprouting, for instance, has been determined. The methods still need to be refined. The effects of growing and harvesting conditions on the storage life of vegetables have been studied for many years, but the results are often contradictory. Further research is needed to enable the storability to be controlled as a whole and means to be found to improve the quality of storage vegetables.
Effects of growing and harvesting conditions on storability of outdoor vegetables : literature review
Keywords: Pu; avomaanvihannekset; porkkana; sipulit; keräkaali; kiinankaali; varastointi; säilyvyys; hävikki; vegetables; carrots; onions; white cabbage; chinese cabbage; storage; storage losses; postharvest losses