Effects of physical treatment of barley and rapeseed meal in dairy cows given grass silage-based diets - Huhtanen, Pekka; Heikkilä, Terttu (Agricultural Research Centre of Finland, 1996)
Tutkimuksessa selvitettiin ohran ja rypsirouheen fysikaalisen käsittelyn vaikutuksia säilörehun syöntiin ja maidon tuotantoon. Koe tehtiin cyclic change-over koejärjestelyn mukaan käyttämällä 24 ay-lehmää. Kokeessa oli neljä 21 pv:n pituista koejaksoa. Kuusi koeruokintaa järjestettiin 2 x 3 faktoriaalisesti ja koostuivat käsittelemättömästä (UB) ja käsitellystä ohrasta (TB), joita molempia annettiin joko ilman lisävalkuaista (kontrolli) tai joko käsittelemättömän tai fysikaalisesti suojauskäsitellyn rypsin kanssa. Säilö-rehua lehmät saivat vapaasti ja väkirehua 10 kg/pv koko kokeen ajan. Rypsi korvasi 2 kg/pv perusväki-rehusta, joka ohran lisäksi sisälsi melassoitua juurikasleikettä (200 g/kg). Ohran suojauskäsittely vähensi merkitsevästi säilörehun syöntiä. Maitotuotokseen ohran käsittely ei vaikuttanut, mutta pienemmän maidon rasvapitoisuuden vuoksi energiakorjattu maitotuotos väheni. Ohran käsittely lisäsi merkitsevästi maidon valkuaispitoisuutta, mutta ei vaikuttanut valkuaistuotokseen. Rypsi lisäsi säilörehun syöntiä, maitotuotosta, maidon valkuaispitoisuutta sekä kaikkien maidon komponenttien tuotosta. Rypsin suojauskäsittely ei lisännyt tuotosta käsittelemättömään rypsiin verrattuna, vaikka ohutsuolesta imeytyvän valkuaisen laskennallinen saanti lisääntyi vähentyneen valkuaisen pötsihajoavuuden seurauksena. Tulokset osoittavat, että rehun valkuaisarvon määrittäminen pelkästään nailonpussimenetelmällä määritettyyn pötsihajoavuuteen johtaa rehun valkuaisarvon yliarviointiin.

Twenty-four Ayrshire cows were used to study the effects of physical treatment of barley, rapeseed meal (RSM) supplementation and heat-moisture treatment of RSM on silage intake and milk production. Experimental design was a cyclic change-over with six dietary treatments. The treatments in a 2 x 3 factorial arrangement consisted of either untreated (UB) or heat-moisture treated barley (TB), given without protein supplementation (control) or with untreated or heat-moisture treated RSM. Grass silage was given ad libitum and the concentrates at a rate of 10 kg/d. For the RSM diets, 2 kg/d of the basal concentrate was replaced with either untreated or treated RSM. Treatment of barley decreased silage intake, the effect being greater when the supplement did not contain RSM. There was no effect on milk yield, but due to the lower milk fat content, energy corrected milk yield was lower in cows given TB than in those given UB. Feeding the TB diets was also associated with lower milk urea content, and with increased milk protein content but not protein yield. Faster initial rate of gas production in vitro suggested that the treatment of barley increased the rate of fermentation. Compared with the control diets, RSM supplementation significantly increased silage intake, milk yield, milk protein content and yields of all milk constituents. Heat-moisture treatment of RSM did not produce any further production response.
Keywords: Ko; fysikaalinen käsittely; maidon koostumus; märehtijät; rehut; ruokinta; maidontuotanto; lehmät; kuumennus; ohra; rypsirouhe; sulavuus; milk production; feed intake; protein supplementation; digestibility; heat treatment