Gryn av potatisskal vid blårävars utfodring - Koskinen, Nita; Taipale, Jenni; Sepponen, Juhani; Rekilä, Teppo (Fi, 2007)
Under försökets gång fanns inga skillnader i medelvikt mellan de olika grupperna och även slutvikten vid pälsning var den samma i alla grupper [medelvikt, kg (± SE): grupp 0 %: 13,7 (0,3), grupp 4 %: 14,0 (0,4), grupp 8 %: 13,9 (0,2)]. En räv från grupp 4 % dog den 2 oktober av okänd orsak och finns inte med i beräkningarna efter det datumet. Det fanns heller inga skillnader i skinnens vikt, längd eller kvalitetsegenskaper (tabell1.). Från resultaten i detta försök kan man dra slutsatsen att gryn av potatisskal kan lämpa sig väl som råvara i rävfoder. Försöket har inte kunnat påvisa någon negativ effekt på vare sig aptit, tillväxt eller skinnkvalitet hos blårävar som utfodrats med foder där gryn av potatisskal använts som råvara. Med resultaten från smältbarhetsförsöket får man reda på näringsämnenas smältbarhet och därigenom användbarheten av gryn av potatisskal i rävfoder.
Keywords: Ko; sinikettu; turkiseläimet; ruokinta; rehut