Kylvötavan ja -tiheyden vaikutus porkkanasatoon - Aflatuni, Abbas; Jauhiainen, Lauri (Maatalouden tutkimuskeskus, 1997)
Kylvötavan ja siementiheyden sekä näiden yhteisvaikutusta porkkanasatoon tutkittiin MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla Ruukissa vuonna 1995. Tutkittava lajike oli myöhäinen ja hyvin teollisuuskäyttöön soveltuva Fontana F1. Kylvötavat olivat 2-rivikylvö ja nauhakylvö. Siementiheystavoite oli 60, 80, 100 ja 120 kpl/m2. Siemenetäisyydet olivat vastaavasti 2,5; 1,9; 1,5 ja 1,2 cm. Porkkanat kylvettiin noin 25 cm kohopenkkiin. Kohopenkkien etäisyys toisistaan oli 50 cm ja penkkien leveys oli 25 cm. Siemenet kylvettiin pneumaattisella Gaspardo-kylvökoneella kaksoisriviin tai 7 sentin levyisenä nauhana. Siemeniä kylvettiin 55-110 kpl/m2. Samassa siementiheydessä nauhakylvön ja 2-rivikylvön välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja. Siementiheyden vaikutus kokonaissatoon oli tilastollisesti merkitsevä. Päinvastoin kuin kokonaissato, kauppakelpoinen sato ei lisääntynyt siementiheyden kasvaessa. Nauhakylvö tuotti järjestelmällisesti vähemmän pieniä porkkanoita kuin 2-rivikylvö. Tämän kokeen perusteella teollisuudelle tarkoitetun porkkanan siementiheydeksi sopii 70-75 kpl/m2.

The experiment was carried out at the North Ostrobothnia Station of the Agricultural Research Centre of Finland in 1995 to study plant density and plant arrangement and their joint effect on the yield and root size of carrots. Carrots were grown on 25- cm- high raised beds were formed on 75-cm centres. The plant arrangements on each raised bed were either double rows 7 cm apart or a 7 cm wide single band. Seed density was 60, 80, 100 and 120 seeds/m2, which means a distance of 2.5,1.9, 1.5, and 1.2 cm between seeds. The seeds were sown by a pneumatic sowing machine (Gaspardo). The final seed density was 55-110 seeds/m2. There was no statistically significant difference between the double rows and a wide single band at the same plant density. The effect of seed density on the total yield was statistically significant, but increasing the density from 75 to 90 seeds/m2 did not significantly increase the marketable yield. The carrots grown in a wide band had aonsistently fewer small roots than those grown in double rows. According to this study, then a suitable plant density for industrial carrot usage is 70-75 seeds/m2.
Effects of plant density and row arrangement on carrot yield
Keywords: Ka; Pu; porkkana; Daucus carota; kylvö; sato; carrots; Daucus carota; sowing methods; yield