Hiililannoiteruiskutuksen sivuvaikutus ansaripetopunkkeihin (Phytoseiulus persimilis), ripsiäispetopunkkeihin (Amblyseius cucumeris) ja jauhiaiskiilukaisiin (Encarsia formosa) - Linnamäki, Marika (MTT, 2001)
40 %:ksi laimennetun hiililannoitteen (Kekkilä Oyj) vaikutusta kolmeen yleisesti käytettyyn torjuntaeliöön tutkittiin laboratoriokokeilla. Tutkittavat torjuntaeliöt olivat ansaripetopunkki (Phytoseiulus persimilis), Amblyseius cucumeris -ripsiäispetopunkki ja jauhiaiskiilukainen (Encarsia formosa). Hiililannoite- ja kontrollikäsittelyt (vesi) tehtiin Potterin tornilla, jolla saadaan hienojakoinen ja tasainen pisaralaskeuma. Käsittelyt tehtiin, kun torjuntaeliöt olivat koelehdillä eli kyseessä oli torjuntaeliöiden suora altistus. Hiililannoitteella ei ollut haitallista vaikutusta A. cucumeristen eikä ansaripetopunkkien elossa pysymiseen eikä petopunkkinaaraiden munatuotantoon. Petopunkkien väheneminen käsittelyissä johtui pääasiassa petopunkkien karkaamisesta, koska koemaljat olivat avonaiset ja varotoimista huolimatta erityisesti koiraita karkasi maljoilta. Jauhiaiskiilukaisille hiililannoite saattaa olla lievästi haitallista, mutta lannoitteelle altistettujen kiilukaisten lievä kuolleisuus saattoi kuitenkin osaltaan johtua myös koemenetelmistä. Laboratoriokokeiden perusteella hiililannoite soveltuu käytettäväksi integroidussa torjunnassa.
Keywords: ruusut; tuhoeläimet; kalifornianripsiäinen; Frankliniella occidentalis; petopunkit; amblyseius cucumeris; Hypoaspis spp.; kasvinsuojelu; biologinen torjunta; integroitu torjunta