Säilöntäaineiden vertailu murskeohran säilönnässä - Isolahti, Mika; Lamminen, Päivi (fi, 2006)
Murskevilja soveltuu hyvin nautojen ja muiden eläinten ruokintaan. Murskeviljan käyttö on järkevää, koska viljelyssä voidaan käyttää myöhäisempiä ja satoisampia lajikkeita. Murskeviljan säilöntä edellyttää riittävän kosteana puitua viljaa raaka-aineeksi ja sopivaa säilöntäainetta. Murskeviljan suurin ongelma on ollut sen siirtäminen tilalta toiselle, nykyisen teknologian ansiosta tämänkin onnistuu, mutta tieto säilöntäaineiden soveltuvuudesta paalatun murskeviljan säilöntään puuttuu. Säilöntäaineiden vertailukoe suoritettiin MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasemalla ostetulla ohralla. Vilja murskattiin valssimyllyllä ja murskauksen yhteydessä viljaan lisättiin säilöntäaine. Murskattu vilja paalattiin ja käärittiin suurpaaleihin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää säilöntäaineiden soveltuvuutta murskeviljan paalisäilöntään. Erityisesti tutkittiin säilöntäaineiden vaikutusta ohran säilönnälliseen laatuun. Kokeessa käytetyt säilöntäaineet olivat: 1) Vesi (kontrolli), 2) Bioprofit, 3) AIV2S ja 4) AIV2 Plus. Säilöntämenetelmillä ei ollut kovinkaan suuria eroja. Kaiken kaikkiaan parhaiten olivat säilyneet AIV2S ja AIV2Plus-hapoilla säilötyt erät. Kontrollierä ja Bioprofitilla säilötyt erät eivät laadullisesti aivan yltäneet happojen tasolle, ollen kuitenkin hyviä rehuja.
Keywords: ko; ohra; murskevilja; säilöntä