Synteesiraportti: Talousmetsien luonnon monimuotoisuuden kehitys ja luonnonhoidon vaikuttavuus - Koivula, Matti; Siitonen, Juha; Tonteri, Tiina; Assmuth, Aino; Hotanen, Juha-Pekka; Huhta, Esa; Kaitera, Juha; Lintunen, Jussi; Salminen, Hannu; Shorohova, Ekaterina; Viitala, Esa-Jussi (Luonnonvarakeskus, 2025)
Viime vuosina on ilmestynyt useita metsäluonnon monimuotoisuutta ja talousmetsien luonnonhoitoa käsitteleviä synteesiraportteja, jotka ovat painottuneet hieman eri näkökulmiin (esim. Keto-Tokoi 2018, Gustafsson ym. 2022, Koivula ym. 2022, 2024, 2025, Siitonen & Huhta 2023). Tämä raportti kokoaa näiden julkaisujen sisällön ja keskeiset johtopäätökset yhteen. Raportissa pyritään kokonaisvaltaiseen analyysiin ja vaikutusarvioihin. Tekstissä Pohjois-Suomella tarkoitetaan Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Lapin kokonaisuutta, ja Etelä-Suomella tarkoitetaan eteläisempää osaa Suomesta. Kirjallisuusluettelon jälkeen löytyy sanasto, johon on koottu keskeisimpiä raportissa käytettyjä termejä. Raportissa tarkastellaan, 1) mikä on talousmetsien metsäluonnon nykytila ja miten se on kehittynyt, 2) missä luonnon monimuotoisuuden osa-alueissa on tapahtunut heikkenemistä ja missä parantumista, ja millä aikavälillä, 3) mikä on ilmastonmuutoksen vaikutus metsäluonnon monimuotoisuuteen, 4) mitä luonnonhoidollisia ratkaisuja on kehitetty metsäluonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja miten niitä voisi kehittää sekä 5) mitkä ovat ilmeisimmät tietopuutteet ja missä asioissa on tarvetta lisätutkimukselle? Tuloksista voidaan johtaa seuraavat kymmenen metsien käyttöä koskevaa suositusta, joiden tarkemmat perustelut ja tarkennukset löytyvät raportin eri luvuista. Jo käytössä olevat luonnonhoidon keinot ovat selvästikin sinänsä hyviä, mutta keinojen mitoitus on usein riittämätöntä ja kohdentamisessa on kehitettävää.
Keywords: luontokohde; turvemaa; lehto; paahdeympäristö; jatkuva kasvatus; rahoitus; ilmastonmuutos; säästöpuu; lahopuu; sekapuustoisuus