Maanäyte paljastaa herneen lakastumistaudin - Lindroos, Mervi (Maaseudun Tulevaisuus, 2005)
Lakastumistauti on herneen haitallisin kasvitauti. Hyvin märissä olosuhteissa se voi tuhota hernesadon täysin. Lakastumistauti voidaan testata maanäytteestä ja siten selvittää lohkon soveltuvuus herneen viljelyyn. Jos lakastumistautia esiintyy paljon, olisi herneen viljely lopettava lohkolla kokonaan. Tauti leviää maa-aineksen mukana, joten viljelykierroksi ei riitä pelkkä kasvulohkon vaihto samalla peruslohkolla.
Keywords: palkokasvit; herne; kasvinsuojelu; kasvitaudit; lakastumistaudit; maa-aines; näytteet; näytteenotto; valkuaisaineet; ruokinta; rehut; kotimaiset rehut; typensidonta; tuotanto; omavaraisuus; kestävä kehitys