Kylmä- ja lämpökäsittelyn vaikutus siemenperunan ominaisuuksiin - Mustonen, Leo (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Maatalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa tehtiin vuonna 1997 siemenperunan varastointikoe, jossa tutkittiin varastoinnin alussa tehdyn kylmä- ja lämpökäsittelyn vaikutusta siemenperunan ominaisuuksiin. Kokeen lajikkeet olivat Bintje, Asterix, Nicola ja Satu. Tavoitteena oli muuttaa perunan fysiologista kehitystä siten, että peruna voitaisiin käyttää siemeneksi jo aikaisin talven aikana. Toisaalta selvitettiin myös mahdollisuutta säilyttää peruna siemeneksi kelpaavana mahdollisimman pitkään, jopa alkusyksyyn asti. Kylmäkäsittely lyhensi perunan itämislepoa 16 27 vrk käsittelemättömään verrattuna. Sen vaikutus itämisen aikaistumiseen oli suurempi kuin lämpökäsittelyn. Lajikkeista Bintjen itämislepo oli lyhin ja Sadun muita lajikkeita pidempi. Kun peruna itämislevon päätyttyä itää, ituja muodostuu liian vähän, jotta peruna voitaisiin käyttää siemeneksi. Lämpökäsittely nopeutti perunan fysiologista kehitystä ja lisäsi itujen määrää kylmäkäsittelyä enemmän. Lämpökäsittelyn avulla lajikkeelle tyypillinen itujen määrä saavutettiin helmikuun aikana. Käsittelemättömän koejäsenen itujen lukumäärä oli normaali huhtikuun aikana. Lämpö- ja kylmäkäsittely lisäsivät perunan alkukehitystä ja paransivat perunan käyttömahdollisuutta siemeneksi, kun peruna istutetaan tavallista aikaisemmin. Molemmat käsittelyt lisäsivät perunan varsiston kasvua ja alkukehitystä voimakkaasti joulu-maaliskuun välisenä aikana. Syksyllä 1999 tehdyissä kokeissa todettiin, että siemenperuna säilyy käyttökelpoisena alkusyksyyn eikä fysiologiselta iältään liian vanhan siemenen tyypillisiä kasvuhäiriöitä esiintynyt.

In 1997 the Agricultural Research Centre of Finland carried out a series of experiments to determine the effects of high and low storage temperature pre-treatment on seed tuber quality. The varieties tested were the main potato varieties Bintje, Asterix, Nicola and Satu. The objectives were to shorten the dormancy and advance the growth vigour of the tubers after the end of dormancy. The growth vigour of physiologically old seed tubers was also studied. Cold pre-treatment shortened the dormancy by 16 27 days on average of all cultivars studied. High temperature did not have the same effect on dormancy. The variety Satu had the longest and Bintje the shortest dormancy. The number of sprouts and stems is very low immediately after the end of dormancy. High temperature pre- treatment increased markedly the number of sprouts, and the typical number of sprouts was already achieved in February. In the control treatment the typical number of sprouts did not appear until in April. Both cold and high pre-treatments advanced the growth vigour of seed potato and improved the performance of seed tubers to be planted early in the spring In the experiment carried out in early September the physiological state of seed potato was still optimal for crop growth and no signs of retarded growth or decreased growth vigour were not seen.
Keywords: Ka; siemenperuna; itäminen; kasvu; kylmäkäsittely; lämpökäsittely