ß-Glucan contents of groats of different oat cultivars in official variety, in organic cultivation, and in nitrogen fertilization trials in Finland - Saastamoinen, Marketta; Hietaniemi, Veli; Pihlava, Juha-Matti; Eurola, Merja; Kontturi, Markku; Tuuri, Hannu; Niskanen, Markku; Kangas, Arjo (MTT Agrifood Research Finland, 2004)
Kauran ß-glukaani on terveyttä edistävä ravintokuituyhdiste, joka alentaa veren kolesterolia ja alentaa ja tasaa veren sokeria. Kauran ytimen ß-glukaanipitoisuuden vaihtelua tutkittiin kauran virallisissa lajikekokeissa ja N-lannoituskokeissa vuosina 1997- 1999 sekä luomulajikekokeissa vuosina 1997-1998 useilla lajikkeilla. Luomulajikekokeissa kasvatettiin kahta lajiketta, Puhtia ja Veliä, myös ns. tehokokeissa normaalilla viljelymenetelmällä samoilla lohkoilla luomukokeiden kanssa. Vuodet 1997 ja 1999 olivat kuivia ja lämpimiä, ja vuosi 1998 viileä ja sateinen. Vuosi ja lajike vaikuttivat ß-glukaanipitoisuuteen kaikissa koetyypeissä. Kolbu-lajikkeen ß-glukaanipitoisuus oli pienempi kuin muiden kauralajikkeiden kaikissa kokeissa. Suurimmat ß-glukaanipitoisuudet olivat virallisissa lajikekokeissa Leilalla ja Roopella, luomulajikekokeissa Aarteella, Ytyllä ja Puhdilla sekä N-lannoituskokeissa Aarteella ja Katrilla. Typpilannoitus ei vaikuttanut kauran ß-glukaanipitoisuuteen. Myöskään viljelymenetelmä (perinteinen/luomu) ei vaikuttanut merkitsevästi ß-glukaanipitoisuuteen. Johtopäätöksenä voitiin todeta, että kauran ß-glukaanipitoisuus on voimakkaasti riippuvainen lajikkeesta, vuodesta ja kasvupaikasta. Viljelytapa (perinteinen/ luomu) ja typpilannoitus eivät vaikuttaneet kauran ß-glukanipitoisuuteen.

ß-Glucan is a beneficial chemical compound in the diet of humans by decreasing the levels of serum cholesterol and blood glucose. The ß-glucan contents of oat groats were studied in official variety trials (1997-1999), nitrogen fertilization trials (1997-1999) and organic variety trials (1997-1998) in Finland. Eight cultivars were studied in the organic variety trials. Two of them, cultivars Puhti and Veli, were cultivated also with a conventional method at the same fields. The years 1997 and 1999 were very warm and dry and 1998 very cool and rainy. The effects of year and cultivar on ß-glucan content were significant in all three trial series. The Kolbu oat cultivar had a significantly lower ß- glucan content than other cultivars in all trials. N fertilization did not increase the ß-glucan contents of oats in Finland. The effect of cultivation method (traditional vr organic cultivation) had no significant effect on the ß-glucan content. The year x cultivar interaction significantly affected the ß-glucan contents of oat groats in N fertilization trials. The reaction of different cultivars to weather conditions was different. Kolbu oat cultivar had significantly lower ß-glucan contents in 1998 than in warm years in all three trial series.
Keywords: Ka; viralliset lajikekokeet; lajikekokeet; ß-glucan; oats; Avena sativa; groat; organic farming; nitrogen fertilization; cultivars