Concentration and estimated flow of soluble non-ammonia nitrogen entering the omasum of dairy cows as influenced by different protein supplements - Choi, Chang-Weon; Vanhatalo, Aila; Huhtanen, Pekka (MTT Agrifood Research Finland, 2002)
Valkuaistäydennyksen vaikutusta lypsylehmän pötsistä virtaavan liukoisen rehuperäisen typen (N)pitoisuuteen ja määrään tutkittiin 4 × 4 latinalaisen neliön koemallin mukaisessa kokeessa. Koe-eläiminä oli neljä pötsifistelöityä lypsylehmää, jotka saivat kontrolliruokinnalla nurmisäilörehua ja ohraa siten, että syönti oli 95 % vapaasta syönnistä ja säilö rehun ja ohran suhde oli 55:45. Muilla ruokinnoilla perusrehuja korvattiin kalajauholla (6 %),soijarouheella (9 %) ja maissigluteenilla (6 %) siten, että ohran ja säilörehun suhteelliset osuudet pysyivät vakioina ja valkuaistäydennyksenä tulevan typen määrä oli sama kaikilla valkuaisrehuilla. Valkuaistäydennys lisäsi pötsistä virtaavan peptidi-N:n ja liukoisen rehuperäisen N:n pitoisuuksia satakerran ruokasulassa, mutta erot valkuaisrehujen välillä olivat pieniä. Peptidi-N muodosti suurimman osan liukoisesta rehuperäisestä N:st ä osoittaen, että peptidien hydrolyysi aminohapoiksi on rajoittavin vaihe pötsin proteolyysissä. Mikrobi-N:n osuus liukoisesta rehuperäisestä N:stä oli 0,64 osoittaen, että suuri osa satakertaan virtaavasta rehuperäisestä liukoisesta N:stä oli mikrobista alkuperää. Laskelma liukoisen rehuperäisen N:n virtauksesta syötyä kuivaainekiloa kohti osoitti, että kalajauhosta n.49 g kg -1 soijarouheesta n.22 g kg -1 ja maissigluteenista n.37 g kg -1 virtasi ulos pötsistä hajoamatta liukoisessa muodossa.

Four ruminally fistulated Finnish Ayrshire cows were used to study the effects of different protein supplements on concentration and flow of soluble non-ammonia N (SNAN)into the omasum.The treatments in a 4 × 4 Latin square design were a basal diet of grass silage and barley and the basal diet supplemented with fishmeal, soybean meal and maize gluten meal. Protein supplements significantly increased concentrations of peptide N (P=0.009)and total SNAN (P =0.03)fractions in omasal digesta.Peptide constituted the largest proportion of SNAN flow into the omasum indicating that hydrolysis of peptides to amino acids is the most limiting step in rumen proteolysis.The microbial contribution to SNAN was on an average 0.64 indicating that a large proportion of SNAN flow leaving the rumen was of microbial origin.The estimated SNAN flow per kg dry matter intake from the basal diet and protein supplemented diets indicated that approximately 49,22 and 37 g kg-1 of fishmeal,soybean meal and maize gluten meal protein, respectively, escaped from ruminal degradation as SNAN.
Keywords: Ko; lypsykarja; ruoansulatuskanava; valkuaisrehut; typpi; soluble non-ammonia nitrogen; protein supplements; omasum; dairy cows; peptides