Elinvoimaa puutarhasektorin uudistumiseen ja kasvuun : Voimakas-hankkeen (2015–2017) tulokset, johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset - Eriksson, Taina; Halla, Hilkka; Jokinen, Kari; Jokinen, Leena; Kalliomäki, Helka; Karhu, Saila; Koivisto, Anu; Koponen, Aki; Mattila, Tiina; Saarimaa, Riikka; Suojala-Ahlfors, Terhi; Särkkä, Liisa; et al. (Luonnonvarakeskus, Luke, 2018)
Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiön rahoittama Voimakas – Elinvoimaa puutarhasektorin uudistumiseen ja kasvuun -hanke käynnistyi vuonna 2015 tarkoituksenaan edistää suomalaisen puutarhatuotannon kilpailukykyä ja analysoida uusia mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan. Hankkeen toiminnan keskeiset lähtökohdat ovat olleet laaja-alaisuus ja innovaatioiden havainnointi. Voimakas on kahden eri aloja edustavan tutkimuslaitoksen, Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun, yhteinen hanke. Hankkeen tutkijat edustavat moninaista osaamista puutarhatuotannon eri sektoreilta sekä kauppatieteiden ja tulevaisuudentutkimuksen aloilta. Tavoitteemme on ollut yhteiskunnallinen ja tutkimuksellinen monialaisuus. Olemme pureutuneet yritysten liiketoimintaan eri näkökulmista ja pyrkineet ymmärtämään toimialan, teknologian, kysynnän, ympäristön ja yhteiskunnan muutoksia. Olemme käsitelleet näitä ilmiöitä ja tulevaisuuden menestystekijöitä eri foorumeilla pidetyissä puheenvuoroissa ja tuoneet lähes viikoittain niitä näkyville esimerkiksi hankkeen verkkosivuilla (www.voimakas.fi). Voimakkaan tulevaisuusverstaissa ja Versoo! -tilaisuudessa haastoimme eri tavoin menestyneitä alan yrittäjiä kertomaan liiketoiminnastaan. Hankkeessa on haastateltu yrityksiä ja sidosryhmiä. Erityisesti olemme kiinnittäneet huomiota innovaatioihin liiketoiminnan eri osa-alueilla, kuten kysynnän ja asiakkuuksien hallinnassa, tuotannollisissa prosesseissa, organisoitumisessa ja muussa liiketoimintaosaamisessa. Haastattelemamme yritykset ovat paitsi uudistaneet omaa liiketoimintaansa, usein myös vaikuttaneet arvoketjunsa uudistumiseen tai jopa laajemmin koko alan kehitykseen. Hankkeessa on rohkaistu yrittäjiä murtamaan raja-aitoja. Kokemuksia vaihtamalla voi löytyä kumppaneita liiketoimintaan. Voimakas-hankkeen tutkimustiimi pitää merkittävänä kolmen vuoden oppimisprosessia. Eri alojen tutkijoina olemme havainneet vuorovaikutustaitojen merkityksen ratkottaessa alan haasteita. Olemme saaneet tärkeitä eväitä hankkeeseen osallistuneilta yrittäjiltä ja muilta toimijoilta. Kiitämme teistä jokaista. Esitämme lämpimät kiitokset Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiölle mahdollisuudesta paneutua laaja-alaisesti puutarha-alan tulevaisuuteen. Tässä raportissa esitämme huomioita ja johtopäätöksiä siitä, miten rakennetaan entistä elinvoimaisempaa puutarha-alaa. Tarjoamme myös linkkejä lisätiedon lähteille syvempää perehtymistä varten. Liitteessä on esitelty hankkeessa hyödynnetyt aineistot ja tutkimusmenetelmät. Toivomme raportin tavoittavan monipuolisen joukon lukijoita yrittäjistä rahoittajiin ja järjestöihin.
Keywords: puutarha-ala; kilpailukyky; muutos; tulevaisuus; menestystekijät