Hiilidioksidin tuotanto olkikompostista kasvihuoneilmaan - Heimonen, Rauno; Hänninen, Kari (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Nykyiset kasvihuonekasvien hiilidioksidilannoitusmenetelmät ovat melko kalliita ja ne lisäävät usein huomattavasti tuotantokustannuksia. Tässä julkaisussa kerrotaan vaihtoehtoisesta tavasta tuottaa olkikompostista hiilidioksidia kasvihuoneeseen tehokkaasti, turvallisesti ja taloudellisesti. Tutkimus käsitti kirjallisuuskatsauksen ja 13 kenttäkompostointikoetta neljällä eri kompostointilaitteella toteutettuna. Tuore silputtu olki tuotti hiilidioksidia paremmin kuin paalattu olki. Lämpöeristetyssä kompostorissa 100 kg silputtua olkea tuotti noin 55 kg hiilidioksidia. Tehokas kompostointiaika oli kuukaudesta puoleentoista kuukautta. Muovilla peitetyssä kompostissa 100 kg suurpaaliin paalattua olkea tuotti puolestaan 11,2 kg hiilidioksidia kahden ensimmäisen ja 3,4 kg kahden seuraavan kuukauden aikana. Kompostihiilidioksidin arvioiduksi hinnaksi tuli 0,37-0,6 mk/kg. Vertailun vuoksi säiliöhiilidioksidin hinta on arviolta 1-2 mk/kg. Kompostikaasu ei juurikaan lisää kasvihuoneilman mikrobimäärää eikä kompostissa syntynyt kasveille tai ihmiselle haitallisia kaasuja. Kompostointimenetelmällä pystytään kasvihuoneissa ylläpitämään tai ylittämään normaalin ilman hiilidioksiditaso, kunhan vain kompostin koko on riittävän suuri. Menetelmä soveltuu parhaiten pienille alle 1000 m2 tiloille ja luomutuotantoon.

As part of a 3-year research project, 13 large-scale experiments were conducted with a small composter, a drum composter, an insulated box composter and a non-insulated round bale compost. The aim was to develop an environmentally sound and economical method of straw composting as alternative fertilization of CO2 in greenhouses. A round bale compost consisting of eight bales (volume 15.2 m3, dry matter 1474 kg, 97 kg/m3) produced 438 kg of CO2 during the 4-month period of experimentation. The CO2 content in the composting gas varied between 900 and 5000 ppm. CO2 level of 356 ppm was exceeded in the greenhouse, even with increased luminosity and ventilation. No diseases or organisms derived from the compost were found. The raw material price of the CO2 produced by composting was USD 0.12/kg. Non-insulated composts only functioned satisfactorily during the warm cultivation period. In the box composter a 10 m3 charge of fresh crushed straw (dry matter 450 kg, 45 kg/m3) produced 220 kg of CO2 during the 2-month period of experimentation. The CO2 content in the composting gas fluctuated between 650 and 47 000 ppm. The raw material price of the CO2 produced was USD 0.08/kg. The price of commercial CO2 was USD 0.2-0.4 USD/kg. The composter also worked well in winter. Composting was tested with small composters. The optimal moisture of compost is 60-70%. The drum composter was not suitable for straw because the straw could not be treaded and so it did not compost properly. More work and know-how are required to further improve the insulated composting of straw.
Straw composting as a source of CO2 for greenhouses = Koldioxid till växthuset från halmkompost
Keywords: Pu; kasvihuoneet; kasvihuonetekniikka; kasvihuonetuotanto; kasvihuoneviljely; hiilidioksidi; kasvutekijät; komposti; kompostointi; olki; greenhouses; carbon dioxide; composting; insulated composter; round bales; straw