Valon vaikutus tuotantoon naudoilla - Kauppinen, Risto; Nylander, Christa; Pekkanen, Suvi; Huuskonen, Arto; Tuomisto, Leena; Martiskainen, Paula; Mononen, Jaakko (MTT, 2004)
Tässä kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan valon suoria ja välillisiä vaikutuksia naudan tuotostekijöihin ja hyvinvointiin. Valaistuksella on todettu olevan vaikutusta nautojen lisääntymiseen, kasvuun ja maitotuotokseen. Monet lypsylehmillä tehdyt tutkimukset osoittavat, että 16 . 18 tunnin valoisa aika vuorokaudessa nostaa maitotuotosta 5 . 16 % verrattuna tuotokseen lehmillä, joilla valoisan ajan pituus oli 13,5 tuntia tai vähemmän. Tuotoksen lisäys on useimmissa tutkimuksissa ollut yhteydessä syömiseen käytetyn ajan lisääntymiseen valoisan ajan pidentyessä. Tutkimustulokset päivän pituuden vaikutuksesta lihanautojen kasvuun ovat sen sijaan hieman ristiriitaisia. Päiv än pituuden vaikutus näyttäisi olevan sukupuoleen sidonnainen. Hiehojen ja lehmävasikoiden kasvunopeuden on todettu parantuvan, kun vuorokautinen valoisa aika on pitkä. Keskimääräiset päivittäiset painon lisäykset ovat olleet 10 . 15 % suuremmat niillä hiehoilla, jotka ovat altistettuna talvella 16 tunnin valojaksolle verrattuna niihin hiehoihin, joiden valojakson pituus päivästä on ollut 9 . 12 tuntia. Pitkä päivä on lisännyt rehun syöntiä sekä vähentänyt ruhon rasvaisuutta sukukypsillä hiehoilla ja härillä. Sonnien kasvuun päivän pituuden lisäämisellä ei ole ollut positiivista vaikutusta.
Keywords: Ko; kotieläintuotanto; tuotantoympäristö; nauta; valo; naudanlihantuotanto; lihakarja; hiehot; maidontuotanto; kasvu; hyvinvointi