Kalastus Saimaalla 2024–2025 : Vapaa-ajan kalastus ja kaupallinen kalastus - Keskinen, Tapio; Hopkins, Juhani; Rahikainen, Mika (Luonnonvarakeskus, 2026)
Saimaannorpan suojelun vuoksi kalastusta on rajoitettu alueellisesti ja ajallisesti, ja kanta on kasvanut tällä vuosituhannella. Kalastuksen määrän ja laadun selvittämiseksi tehtiin kysely vuosien 2024–2025 vapaa-ajankalastuksesta. Kysely kohdistettiin Saimaan rantakuntien vakituisille asukkaille ja vapaa-ajanasunnon omistajille. Vastausprosentti oli 19 %, ja vastaukset laajennettiin edustamaan koko perusjoukkoa ottaen huomioon vastaamattomien alhaisempi kalastusaktiivisuus. Arvion mukaan Saimaalla kalasti noin 32 000 asuntokuntaa ja 57 000 henkilöä. Yleisimmät vapaa-ajankalastuksessa käytetyt aktiiviset kalastusmuodot olivat onkiminen/pilkintä ja heittokalastus, kun taas passiivisista pyydyksistä verkko oli selvästi käytetyin. Passiivisten pyydysten pyyntiponnistus oli yhteensä 2,3 miljoonaa pyydysvuorokautta, joista verkkojen osuus oli 1,3 miljoonaa. Mökkiläiset olivat aktiivisimpia kalastamaan heinäkuussa, erityisesti katiskalla ja verkolla. Vapaa-ajankalastuksen kokonaissaalis oli 1,7 miljoonaa kiloa (4 kg/ha). Ahven, hauki ja kuha muodostivat valtaosan saaliista. Muikkusaalis oli aiempaa huomattavasti pienempi, mikä heijastaa muikkukantojen luonnollista vaihtelua. Heittokalastuksen merkitys oli kasvanut, kun taas verkkokalastus oli sekä pyyntiponnistuksena että saaliin osuutena laskenut selvästi kymmenen vuoden takaisesta. Kaupallisia kalastajia arvioitiin Saimaalla olleen 197 vuonna 2024, ja heidän kokonaissaaliinsa oli noin 1,3 miljoonaa kiloa (3 kg/ha). Saalis koostui pääosin muikusta (lähes 1 miljoona kiloa), joka pyydettiin pääasiassa troolilla ja nuotalla. Kuhan ja ahvenen saaliit olivat huomattavia, ja niiden pyynnissä verkot ja rysät olivat tärkeimmät pyydykset. Saimaan yhteenlaskettu vapaa-ajan ja kaupallisen kalastuksen saalis oli noin 7 kg/ha, josta vajaa 3 kg oli muikkua. Muikun kalastus näyttää olevan ekologisesti kestävällä tasolla, mutta vuosittainen vaihtelu on suurta. Viime vuosina vapaa-ajankalastuksessa on nähtävissä selvä siirtymä pois verkoista kohti heittokalastusta ja katiskapyyntiä, kun taas mökkiläiset ovat edelleen merkittäviä verkkokalastajia heinäkuussa.
Keywords: kalastus; vapaa-ajan kalastus; kaupallinen kalastus; Saimaa; pyyntiponnistus; saalis; verkkokalastus