Lihanautatilojen taloudellinen tilanne Suomessa ja vertailumaissa - Karhula, Timo; Kässi, Pellervo (MTT, 2010)
Naudanlihantuotannolla on merkittävä asema Suomen maataloussektorilla. Naudanlihantuotantoon erikoistuneita tiloja oli vuonna 2008 noin 4000 kpl eli 6,2 % Suomen maatiloista. Maataloustuotannon kokonaisarvosta naudanlihantuotannon osuus on noin 10 %. Tämän selvityksen alkuosassa kuvataan naudanlihantuotannon rakennekehitystä ja muutoksia naudanlihan tarjonnassa. Jälkimmäisessä osassa esitetään naudanlihantuotantotilojen talouden kehitystä viime vuosina. Lisäksi tarkastellaan suomalaisten tilojen taloudellista asemaa suhteessa kilpailijamaiden lihanautatiloihin ja Euroopan unionin keskiarvoon nähden. Naudanlihantuotannon rakennekehitys on ollut nopeaa. Kuluneen vuosikymmenen aikana emolehmien lukumäärä on kohonnut 50 % samaan aikaan kun nautojen loppukasvatuksessa suuri joukko pieniä tiloja on lopettanut ja tuotanto keskittynyt yhä suurempiin yksiköihin. Vuosina 1995 2008 naudanlihantuotantotilojen lukumäärä on vähentynyt noin 5000 tilalla eli noin 6 % vuosittain. Tilojen lukumäärän vähenemisen keskeisin syy on naudanlihantuotannon pitkään jatkunut heikko kannattavuus. Naudanlihan tuottajahinta on ollut alhainen ja tilojen tuotantokustannukset ovat olleet vuosittain kokonaistuottoja suurempia. Kotimainen naudanlihantuotanto ei pärjää tuotantokustannuksiltaan kansainvälisessä vertailussa. Suomi sijoittuu tässä vertailussa kustannuksiltaan korkeimpien jäsenmaiden luokkaan. Heikon kannattavuuden kanssa painitaan Suomen lisäksi monessa muussakin jäsenmaassa.
Keywords: Ma; Ko; naudanlihantuotanto; tuotannon talous; rakennekehitys; tuotantokustannukset