Johtamisella hyvinvointia : viljelijöiden johtamistoimea käsittelevän internet- sivuston sisällön luominen - Leppälä, Jarkko; Mattila, Tiina; Kaustell, Kim. O.; Suutarinen, Juha (MTT, 2005)
MTT maatalousteknologian tutkimus (Vakola) toteutti Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen rahoittaman Johtamisella hyvinvointia eli Jopas-kehityshankkeen vuosina 2003-2004. Hankkeen tavoitteena oli tuottaa materiaali internetissä toteutettavaan maatilan johtamistoimen internet- sivustoon, joka opastaa viljelijää suunnitelmallisempaan tilanpitoon. Lähtökohta sivuston suunnittelussa oli viljelijän tietotarpeet eri työtehtävissä. Hankkeessa haluttiin tarkentaa käsitystä siitä, mitä viljelijät itse pitävät tällä hetkellä tärkeinä ja vaativina johtamistoimen tehtävinä, mitä he ajattelevat tilan johtamisesta ja minkälaista tietoa he haluaisivat tilan hallinnan avuksi. Jopas-sivuston sisällön luomisen pohjaksi selvitettiin haastattelujen ja kyselytutkimuksen avulla maatalousyrittäjien näkemyksiä maatilan johtamisen ongelma-alueista ja oleellisista johtamistaidoista. Sisältöä täydennettiin myös analysoimalla muiden maatilayrittäjille suunnattujen internet-sivustojen sisältöjä sekä aihetta käsittelevää tutkimuskirjallisuutta. Hankkeen keskeisimmän tuloksen muodostaa elokuussa 2005 internetissä julkaistu sivusto, JopasWeb. Sivuston kokoamisen vaiheisiin kuului aiheen mukaisen materiaalin läpikäynti, arviointi ja kokoaminen siten, että se voidaan julkaista sähköisenä, helppokäyttöisenä palvelukokonaisuutena. Kokoamistyötä varten tuotettiin Jopas-prototyyppisivusto, joka toimi kootun materiaalin demonstroinnissa ja testauksessa sekä erilaisten julkaisuun liittyvien ideoiden välittäjänä lopulliselle julkaisijalle. JopasWeb sisältää opastavaa ja kertovaa tekstiä, linkkejä, tarinoita tai pieniä juttuja, yhteystietoja, kirjallisuutta sekä vuorovaikutuskanavia. JopasWebin sisältämät linkit valikoitiin tätä tarkoitusta varten luotujen kriteerien avulla ja ne tuovat esiin johtamisen ja hyvinvoinnin kannalta oleellisiksi ja mielenkiintoisiksi arvioituja sivustoja. Linkkien jäsentämisen korkeintaan kymmeneen osa-alueeseen arvioitiin lisäävän sivuston ja käsiteltävän asiakokonaisuuden selkeyttä. Hankkeen aikana kerättiin myös palautetta prototyyppisivuston käyttäjiltä. Heitä pyydettiin arvioimaan sivuston sisältöä ja toiminnallisuutta sekä antamaan kehitysehdotuksia. JopasWebiä käyttäneiden testihenkilöiden kommentit sisällöstä olivat suurelta osin myönteisiä ja kyseistä sivustoa pidettiin yleisesti tarpeellisena. Sivuston ulkoasua, rakennetta ja toimintaa koskevia ehdotuksia saatiin runsaasti.

The Farmers Social Insurance Institution of Finland financed a project called Well-being through improved farm business management in the years 2003-2004. The aim of this project was to collect, evaluate, and compile material available on the Internet in order to develop a Web portal that can assist farmers in systematising their farm management practices. This project was carried out by MTT Agrifood Research Finland at its agricultural engineering research unit in Vakola, Finland. Material for the portal was collected on the basis of farmers information needs for various managerial tasks. To assess these needs, the following three research questions were posed: What farm management topics and skills do farmers themselves consider important? What thoughts do farmers have about farm management, and what are their expressed knowledge needs in this area? An inquiry and interviews were used to assess the farmers views on farm management problems and important management skills. Key areas and existing knowledge content dealing with management issues were also reviewed using other, more general sources such as management-related Internet portals as well as related literature and training materials. In addition, experts in the field were interviewed. The main part of the work done in this project comprised going through, evaluating, and compiling Internet sources in order to facilitate the publication of an easy to use electronic service portal. The Internet links incorporated into this service were selected according to predefined criteria and with the goal of presenting important and interesting institutions and organisations. The selected links were grouped into only ten topics to help clarify the structure and content of the website and of the topic of farm management itself. The project resulted in the creation of a prototype website called JopasWeb, whose purpose was to demonstrate and test both the approach used and the selected Internet sources. The prototype also aimed to help the final publishing team by providing it with certain ideas connected with the publication. JopasWeb comprises links grouped into ten topical lists that deal with farm management, various ways to search the selected sites using indexes and phrases, contact links, literature tips, and short introductory texts and stories about farm management. The prototype website was evaluated by farmers during its creation. They were asked to evaluate the website s content and functionality and to suggest ideas for improvement. The comments of the test users were for the most part positive and the prototype was generally evaluated as being useful. The test users also made many suggestions for improving the website s appearance, structure, and functionality. Suggestions were very useful in producing the final version of the portal.
Well-being through improved farm business management
Keywords: Ra; Ma; Yl; maatalous; johtaminen; tuotannonohjaus; hyvinvointi; päätöksenteko; tietopalvelu; maanviljelijät; agriculture; management; welfare; control of production; decision making; information; farmers