Poron ruokintakoe nokkosta sisältävällä täysrehulla - Maijala, Veikko; Martz, Françoise; Pyörälä, Tapio; Ranta, Aki (Lapin ammattikorkeakoulu Oy, 2023)
Poron ruokintakoe nokkosta sisältävällä täysrehulla -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten nokkonen soveltuu porojen ruokintaan ja minkälaisia vaikutuksia sillä on porojen hyvinvointiin. Samalla selvittiin, miten nokkonen mahdollisesti vaikuttaa vasontaan, vasojen syntymäpainoon ja kasvukehitykseen. Tutkimuksessa perustettiin kolme yhdeksän vaatimen ryhmää. Tutkimusryhmälle annettiin teollista täysrehua, johon oli lisätty 5 prosenttia nokkosta ja kontrolliryhmälle teollista täysrehua saman verran ilman nokkoslisää. Maastoryhmälle annettiin säilörehua ja teollista täysrehua rajoitetusti. Tutkimus- ja kontrolliryhmän vaatimille annetut rehut maistuivat hyvin. Ruokintakokeen tulosten perusteella nokkosen lisäämisellä poron teolliseen täysrehuun oli positiivisia vaikutuksia muun muassa turkkiin, veriarvoihin ja yleiseen hyvinvointiin. Tutkimus tehtiin osana Arktinen nokkonen – rikasta rahaksi -hanketta, jota rahoitti Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen päätoteuttaja oli Luonnonvarakeskus ja osatoteuttaja Lapin ammattikorkeakoulu. Hanke toteutettiin yhteistyössä Ammattiopisto Lappian ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa 1.3.2020–30.9.2023.
Keywords: reindeer; feeding; nettles