The EU sugar regime and forthcoming WTO obligations - Huan-Niemi, Ellen (MTT Taloustutkimus, 2003)
Euroopan unionin (EU) sokerin markkinajärjestelmä on sekä sisäisten että ulkoisten muutospaineiden alaisena. Järjestelmän jatkosta on päätetty vuoteen 2006 saakka, mutta sokerisäädösten välitarkastelua valmistellaan jo vuoden 2003 aikana. Viimeistään vuonna 2006 edessä on suuria muutoksia. EU:n sokerijärjestelmän uudistamisessa on kolme päävaihtoehtoa: maakiintiöiden leikkaus, hallinnollisten hintojen leikkaus tai näiden yhdistelmä. Erityisesti Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelukierros luo paineita EU:n sokeripolitiikkaa kohtaan. EU:n sokeripolitiikka on erittäin herkkä tuontitullien alentamiselle, koska sokerin sisämarkkinahinta on EU:ssa selvästi maailmanmarkkinahintaa korkeampi. Tuontitullien leikkaaminen pakottaisi EU:ta alentamaan sokerin sisämarkkinahintaa. Sen sijaan kiristyvät vientitukisitoumukset WTO:ssa eivät muodostu EU:lle ongelmaksi, mikäli sokerin kulutuksen kasvu jatkuu ja tuotannon rajoittamista jatketaan tiukoin maakiintiöin myös laajentuneessa unionissa.

The structure of the European Union (EU) sugar regime has been under tremendous pressure internally and externally for major reforms. The EU sugar regime has avoided major reforms during the review in year 2001, but it may not be able to avoid major reforms by year 2006 after its midterm review in year 2003. The coming new WTO round in agriculture will pressure the EU sugar regime for further reforms because the EU is sensitive to further tariff reductions and may encounter problems in its border protection for sugar. The EU may resolve its problem in exporting sugar with export subsidy by cutting its production quotas and limiting sugar production after EU enlargement by imposing strict production quotas, along with growth in the EU sugar consumption.
Keywords: Ma; EU; sokerin markkinajärjestelmä; WTO; tulli; vientituki; EU sugar regime; new WTO round; enlargement; tariff; export subsidy