Metsäsektorin suhdannetiedote 2025 - Viitanen, Jari; Mutanen, Antti; Karvinen, Sari (Luonnonvarakeskus, 2025)
Metsäteollisuuden markkinat odottavissa tunnelmissa Metsäteollisuustuotteiden markkinanäkymät ovat kaksijakoiset loppuvuoden osalta. Kysynnän kasvua tukevat kuluttajien reaaliansiotason nousu, inflaation hidastuminen, työllisyyden paraneminen sekä koronlaskujen jatkuminen. Toisaalta maailmantalouden loppuvuoden kehitykseen vaikuttavat merkittävästi Yhdysvaltojen tullipolitiikka, sen mahdollisesti käynnistämät kauppasodat sekä muut geopoliittiset uhkakuvat, jotka toteutuessaan voivat johtaa epävarmuuden kasvuun ja metsäteollisuustuotteiden kysynnän heikkenemiseen. Euroalueella ja Suomessa taloudet kasvavat tänä vuonna noin prosentin. Yhdysvalloissa kasvu hidastuu alle kahteen prosenttiin ja Kiinassa noin neljään prosenttiin. Sahatavaran tuotanto ja vienti varovaisessa kasvussa Vaikka Euroopassa korot ovat laskeneet, rakentamiseen se vaikuttaa viiveellä. Talouden lisääntynyt epävarmuus heijastuu puolestaan kuluttajien asunnonostopäätöksiin. Euroopassa sahatavaran hintatasoa pitävät yllä korkeat tukkipuiden hinnat ja pula tukeista, mikä on saanut sahat rajoittamaan tuotantoaan useissa maissa. Kilpailu Aasiassa on kiristymässä venäläisen ja myös kanadalaisen sahatavaran tarjontamäärien kasvun myötä. Vuonna 2025 Suomen sahatavaran tuotannon ennustetaan kasvavan maltillisesti pari prosenttia 11,2 miljoonaan kuutiometriin. Sa hatavaran vientimäärien puolestaan ennakoidaan kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia ja vientihinnan vahvistuvan seitsemän prosenttia viime vuodesta. Rakentamisen vaisuus Euroopassa heijastuu myös havuvanerin kysyntään. Sen sijaan koivuvanerin kysyntä on pysynyt vakaana ja osaksi myös vahvistunut. Etenkin nesteytetyn maakaasun kuljetuksiin ja varastointiin tarvittavan koivuvanerin kysyntä on vahvaa. Alkuvuoden vaneritehtaiden työtaistelut heijastuvat tuotantomääriin, ja vanerin tuotannon ennustetaan supistuvan tänä vuonna kaksi prosenttia ja viennin prosentin viime vuodesta. Vanerin keskimääräisen vientihinnan odotetaan nousevan kaksi prosenttia. Kartongin ja sellun tuotanto- ja vientimäärät kasvavat hieman tänä vuonna Massa- ja paperiteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimääriin vaikuttavat tänä vuonna markkinoiden heikko kysyntätilanne, tullit, muutokset tuotantokapasiteetin määrässä sekä ostajien varastotasot. Kartonkien kysyntä on päämarkkina-alueilla vaihtelevaa ja epävarmuustekijöitä on paljon, joten kartongin tuotannon ja viennin kasvun ennakoidaan jäävän merkittävästä kapasiteetin lisäyksestä huolimatta tänä vuonna kolmeen prosenttiin. Kartonkien keskimääräiset vientihinnat nousevat neljä prosenttia. Paperin kysyntä keskeisillä markkina-alueilla on ollut vaisua ja kotimaisten paperikoneiden käyntiasteet ovat olleet alhaiset. Pitkällä aikavälillä paperin kysyntätrendi jatkuu alenevana. Markkinoiden vaisu tunnelma näkyy paperin tuotanto- ja vientimäärissä, jotka alenevat kolmisen pro senttia viime vuodesta. Myös keskimääräinen vientihinta jää viime vuotta heikommaksi. Suomen selluvienti ja tuotantomäärät kasvavat poikkeuksellisten tapahtumien sävyttämästä viime vuodesta 2–3 prosenttia, mutta kapasiteetin käyntiaste jää markkinatilanteen seurauksena edelleen alhaiseksi. Vaikka sellun keskimääräinen vientihinta alenee viime vuodesta, korkeat kuitukustannukset tukevat vientihinnan tason säilymistä loppuvuoden aikana. Kokonaisuudessaan massojen tuotanto kasvaa hieman tuotantokapasiteetin ollessa aiempia vuosia korkeampi. Tuotantoseisokit ja lomautukset ovat mahdollisia kaikilla kemiallisen metsäteollisuuden sektoreilla loppuvuoden aikana. Kantohintojen nousu hidastumassa Vuonna 2025 teollisuuspuun hakkuiden ennustetaan kasvavan prosentin viime vuodesta 62,8 miljoonaan kuutiometriin. Sekä kuitu- että tukkipuiden hakkuumäärät kasvavat prosentin. Raakapuun tuonnin Suomeen ennakoidaan vakiintuvan noin viiden miljoonan kuutiometrin tasolle. Venäläisen tuontipuun poistuttua markkinoilta metsäteollisuuden puunhankinta on keskittynyt kotimaahan. Yhdessä energiapuun kasvaneen kysynnän myötä vaikutus on näkynyt kotimaan kantohintojen nousuna. Kuitupuiden kantohintojen ennustetaan kuluvana vuonna nousevan vielä 7–8 prosenttia. Havutukkien keskimääräisten kantohintojen arvioidaan nousevan 5–6 prosenttia ja koivutukin neljä prosenttia. Kantohintojen nousun odotetaan hidastuvan kuluvana vuonna. Vuonna 2025 metsähakkeen käytön odotetaan laskevan muutaman prosentin edellisvuodesta 10 miljoonaan kuutiometriin lauhan alkuvuoden ja maltillisen sähkön hinnan seurauksina. Metsähakkeen laitoshinnan odotetaan kuluvan vuoden aikana pysyvän viime vuoden tasolla energiapuun korkeiden varastotasojen sekä laskevien käyttömäärien vuoksi. Pellettituotannon ei tänä vuonna odoteta kasvavan sivutuotepuun tarjonnan jatkuessa niukkana.
Keywords: sahatavara; vaneri; paperi; sellu; kartonki; kantohinnat; hakkuut; puun tuonti; metsäenergia