Nutritive value of meat and bone meal for growing pigs - Partanen, Kirsi; Näsi, Matti (Agricultural Research Centre of Finland, 1994)
Tutkimuksessa selvitettiin lihaluujauhon rehuarvoa lihasikojen ruokinnassa. Tutkittavassa lihaluujauhossa oli 322 g tuhkaa ja 478 g raakavalkuaista per kg kuiva-ainetta. Lihaluujauhon ravintoaineiden sulavuutta sekä valkuaisen ja kivennäisaineiden hyväksikäyttöä tutkittiin sulavuus ja tasekokeessa. Kokeessa oli 6 lihasikaa, joiden elopaino oli 88-113 kg- Sioille syötettiin ohrapohjaisia rehuseoksia, joihin oli lisätty joko 100 tai 200 g lihaluujauhoa per kg. Koeruokintojen orgaanisen aineen sulavuus aleni hiukan ja raakarasvan sulavuus parani, kun lihaluujauhon osuus rehuseoksessa kasvoi. Raakavalkuaisen sulavuus parani myös lihaluujauhon saannin kasvaessa, mutta samalla virtsassa eritetyn typen määrä kasvoi ja valkuaisen hyväksikäyttö heikkeni. Lihaluujauhon ravintoaineiden regressiona lasketut sulavuuskertoimet olivat korkeita; orgaanisen aineen sulavuus oli 0,910, raakavalkuaisen 0,909 ja raakarasvan 0,730. Lihaluujauhon energia-arvoksi saatiin 0,98 ry/kg ka. Lihaluujauhossa on runsaasti kivennäisaineita, erityisesti kalsiumia ja fosforia. Rehussa ylimäärin saatu kalsium ja fosfori erittyy sonnan ja virtsan mukana.

Six barrows, with an average initial body weight of 88 kg, were used in a digestibility and balance experiment to study the nutritive value of meat and bone meal (MBM). The MBM, which contained 478 g crude protein and 322 g ash/kg dry matter (DM), was included in barley-based diets at two levels: 100 and 200 g/kg. The experiment was conducted according to a two-period reversal design. The apparent digestibilities of organic matter, crude protein and crude fat in the MBM wore 0.910, 0.909 and 0.730, respectively. The MBM was calculated to contain 434 g digestible crude protein, 14.26 MJ metabolizable energy and 8.82 MJ net energy/kg DM. The efficiency of nitrogen utilization decreased with an increasing MBM supply. Due to relatively high mineral intakes, the apparent digestibilities of calcium and phosphorus remained low.
Keywords: Ko; lihasika; ruokinta; mineraalit; digestibility; nitrogen balance; minerals