Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen kasvintuotantoon - Tuovinen, Sanna (fi, 1996)
Maapallon keskilämpötila on viimeisen sadan vuoden aikana noussut noin puoli astetta. Lämpötilan nousu on ollut melko suurta luonnollisen ilmaston vaihtelun tuottamaksi. Tutkimuksilla on osoitettu, että lämpötilan nousu johtuu ihmisen toiminnan tuloksena syntyneistä kasvihuonekaasupäästöistä, jotka aiheuttavat kasvihuoneilmiön voimistumisen. Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa melkoisesti maapallon kasvintuotantoon. Lämpötilan kohoaminen ja sademäärien muutokset kasvihuoneilmiön voimistumisen myötä heikentävät nykyisin tärkeiden ruoantuottajamaiden tuotanto-olosuhteita. Pohjoisimmissa osissa maapalloa kasvintuotantomahdollisuuksien uskotaan kasvavan ja paranevan. Suomessa ilman lämpeneminen pidentää kasvukautta, joka mahdollistaa uusien, tuottoisampien lajikkeiden käytön ja ehkä uusien viljelykasvien käyttöönoton. Ilman hiilidioksidipitoisuuden noustessa suomalaisten viljelykasvien kasvu lisääntyy lähinnä tehostuneen fotosynteesin johdosta. Ilman lämpenemisen myötä Suomen talviolosuhteet muuttuvat. Kasvitautien, rikkakasvien ja tuholaisten määrä tulee lisääntymään melkoisesti lämpötilan noustessa, jonka johdosta kasvinsuojelun tarve kasvaa.
Opinnäytetyö : Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Ilmajoen maatalousoppilaitos
Keywords: ilmastonmuutos; kasvihuoneilmiö; kasvintuotanto