Rehun suurten valkuais-, kivennäis- ja vitamiinipitoisuuksien vaikutus nopeakasvuisten lihasikojen tuotantotuloksiin, liikuntakykyyn ja luiden ominaisuuksiin. Tutkimusraportti Rehuraisio Oy:lle 11.2.2002 - Partanen, Kirsi; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; Suomi, Kaija; Hyyppä, Seppo; Tupasela, Tuomo (fi, 2002)
Käytännön vilja-tiivisteruokinnassa esiintyvä 50 % ylitys sulavan fosforin suosituksessa ei vaikutta sikojen kasvuun eikä rehuhyötysuhteeseen. Suurempi kivennäisten saanti lisäsi luiden kivennäispitoisuutta, ominaispainoa ja mustolujuutta, mutta ei vaikuttanut sikojen liikuntakykyyn eikä osteokondroosin esiintymiseen. Ympäristösyistä tarpeen huomattavasti ylittävät kivenäispitoisuudet eivät ole suositeltavia. Rehun valkuaispitoisuus ei vaikuttanut luiden ominaisuuksiin, mutta valkuaispitoisuuden nostaminen vähensi osteokondroottisia muutoksia reisiluun päässä. Rehun suuri vitamiinipitoisuus huononsi sikojen liikuntapisteitä 110 kilon painossa, mutta syy tähän jäi epäselväksi, sillä rehun vitamiinipitoisuus ei vaikuttanut osteokondroosin esiintymiseen.
Nimekkeen selvennys: Effect of high dietary protein, mineral and vitamin contents on the performance and bone characteristics of growing-finishing pigs.
Keywords: Ko; lihasika; valkuainen; kivennäisaineet; vitamiinit; luusto