Agricultural trade relations between ASEAN and the EU - Niemi, Jyrki (Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos, 1998)
Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti EU-maista Kaakkois-Aasian markkinoille kasvoi vuosina 1990-96 keskimäärin 11 prosenttia vuodessa. Viennin arvo lähes kaksinkertaistui kuudessa vuodessa ollen 1,7 miljardia ecua (noin 10 mrd. markkaa) vuonna 1996. EU-viennin kovimman kasvun aika on Maatalouden taloudellisen tutkimuslaitoksen (MTTL) tutkija Jyrki Niemen mukaan kuitenkin ainakin väliaikaisesti ohi. Vienti talouskriisin kourimiin Kaakkois-Aasian maihin on vaikeutunut. Viime vuosien viennin komea kasvu saattaa kääntyä tänä vuonna miinusmerkkiseksi. Kriisin vaikutukset tuntuvat erityisesti pitkälle jalostetuissa elintarvikkeissa, joiden vienti EU:sta Kaukoitään on kasvanut ripeästi 1990-luvun alkupuolella. Vienti Kaakkois-Aasiaan on koostunut viime vuosina pääasiassa alkoholijuomista, meijerituotteista, viljasta sekä lihasta ja lihavalmisteista. Tulokset selviävät MTTL:n tuoreesta tutkimuksesta, jossa tarkastellaan Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEANin (Association of Southeast Asian Nations) ja EU:n välisen maatalous- ja elintarvikekaupan kehitystä ja tulevaisuuden näkymiä. ASEAN-maihin kuuluvat Brunei, Indonesia, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam. Kuluneen vuosikymmenen aikana näiden maiden talous on kasvanut keskimäärin 8 prosenttia vuodessa. Kasvun myötä näistä maista on tullut EU:n elintarvikeyrityksille tärkeitä vientikohteita. ASEAN-maiden osuus EU:n koko maatalous- ja elintarvikeviennistä oli runsas 3 prosenttia vuonna 1996. Alkoholijuomien osuus kokonaisviennistä oli 32 prosenttia. Meijeri- ja viljatuotteiden osalta vastaavat luvut olivat 12 ja 7 prosenttia. Singapore on EU:n maataloustuote- ja elintarvikeviennin tärkein kohdemaa Kaakkois-Aasiassa. 1990-luvulla lähes kolmannes EU:n viennistä ASEAN-maihin on suuntautunut Singaporeen. Singaporen rinnalla myös Thaimaa ja Malesia ovat tärkeitä markkina-alueita EU:n elintarvikeviejille. Suomalaisten maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden vienti ASEAN-maihin oli vuonna 1996 noin 30 miljoonaa markkaa eli vain 0,3 prosenttia EU:n viennistä. EU-viennin huimasta kasvusta huolimatta maatalouskauppa ASEAN-maiden kanssa on EU:lle selkeästi alijäämäistä. Vuonna 1996 ASEAN-maat toivat maataloustuotteita EU-markkinoille yhteensä 5,5 miljardin ecun (33 mrd. markan) arvosta, joten maatalouskaupan alijäämä oli EU:lle peräti 3,8 miljardia ecua (23 mrd. markkaa). Tuonti on koostunut pääasiassa sellaisista tuotteista, joita EU-maissa ei tuoteta. Tärkeimmät tuontiartikkelit ovat palmu- ja kookosöljy, luonnonkumi, kala, äyriäiset, trooppiset hedelmät, kasvikset ja maniokki. Tuonnin rakenne on pysynyt lähes muuttumattomana 1980-luvun alusta saakka. Maataloustuotteiden tuonnin arvo ASEAN-maista Suomeen oli runsas 300 miljoonaa markkaa vuonna 1996. EU on ASEAN-maille merkittävä kauppakumppani. EU:n osuus ASEAN-maiden koko maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden ulkomaankaupasta - siis vienti ja tuonti yhteen laskettuina - on pysytellyt 1990-luvulla 14 prosentin tuntumassa. Vastaavasti ASEAN-maiden osuus EU:n koko maataloustuotteiden ulkomaankaupasta on vaihdellut 6 prosentin molemmin puolin. ASEAN-maiden tärkeimmät maatalouskauppakumppanit EU:n sisällä ovat Saksa, Alankomaat ja Iso-Britannia, jotka yhdessä vastaavat yli 50 prosenttia EU:n ja ASEAN-maiden välisestä maatalouskauppavaihdosta.

The objective of this study is to examine and explain the recent pattern, composition, and trends in ASEAN-EU agricultural trade relations. Furthermore, the study attempts to investigate the major trade policies and practices influencing the agricultural trade flows between the two regions. Two-way agricultural trade between ASEAN and the EU was worth ECU 7.2 billion (USD 9 billion) in 1996. Trade with the EU accounts for 14% of the total ASEAN agricultural trade. On the EU side, trade with ASEAN accounts for 6.5% of its total agricultural trade. During the six-year period between 1990 and 1996, ASEAN agricultural exports to the EU rose from ECU 4.3 billion to ECU 5.5 billion (about USD 7 billion), showing an average annual growth rate of 3.9%. ASEAN agricultural imports from the EU rose from ECU 0.9 billion to ECU 1.7 billion (about USD 2.2 billion) over this time period. The trend rate of growth per year was 11.0%. Major agricultural exports from ASEAN to the EU in order of export value include vegetable oils, natural rubber, fish and crustaceans, and vegetables and fruits. On the other hand, the top four commodity groups imported to ASEAN from the EU are alcoholic beverages, dairy products, meat and meat preparations, and cereals. The EU protection against agricultural imports from ASEAN countries has
Keywords: Ma; maataloustuotekauppa; elintarvikkeet; kauppapolitiikka; ASEAN; EU; agricultural trade; trade policy; ASEAN; EU