Lietelannan typen haihtuminen ammoniakkina levityksen yhteydessä - Räty, Mari; Keskinen, Riikka; Laakso, Johanna; Termonen, Maarit (Luonnonvarakeskus, 2026)
Suomen ammoniakkipäästöistä pääosa, noin 90 %, on peräisin maataloudesta. Ammoniakkia haihtuu etenkin tuotantoeläinten lannasta (noin 93 % maatalouden päästöistä) ja vähemmässä määrin mineraalityppilannoitteista (noin 7 %). Lannan alkuperäisestä kokonaistyppisisällöstä saatetaan menettää noin 40 % varastoinnin (19 %) ja levityksen (19 %) aikana pelkästään ammoniakkipäästöinä. Riski ammoniakin haihtumiselle vaihtelee lantatyypeittäin ja käsittelyketjun eri vaiheissa. Haihtumalla tapahtuva typpihävikki heikentää lannan lannoitearvoa ja on suoraan pois kasvintuotannosta.
Keywords: maatalous; karjatalous; lietelanta; ammoniakki