Laukaan kryopankki - Nukari, Anna; Rantala, Saija; Uosukainen, Marjatta (MTT, 2008)
Kasvullisesti lisättäviä kasvigeenivaroja säilytetään ensisijaisesti avomaalla ns. kenttäkokoelmina tai laboratoriossa solukkoviljelminä. Näiden menetelmien lisäksi kasvigeenivarojen tallennuksessa voidaan nykyään käyttää myös kryosäilytystä eli kylmäsäilytystä nestetypessä (-196 °C) tai sen kaasufaasissa (noin -170 °C). Kryosäilytystä voidaan käyttää hyvin erityyppisten aineistojen tallentamiseen hyödyntämällä juuri kyseisen aineistotyypin pakastukseen kehitettyjä menetelmiä. Kryosäilytys on varteenotettava vaihtoehto erityisesti taudinaroilla kasvilajeilla, koska kryosäilytyksessä olevaa aineistoa ei jouduta toistuvasti käsittelemään, vaan aineisto säilyy jopa vuosikymmeniä elinkykyisenä ja turvassa kasvitaudeilta ja tuholaisilta. Kryopankki on geenipankki, jossa säilytysmenetelmänä käytetään kryosäilytystä. Kryosäilytyksen soveltaminen puutarhakasveille aloitettiin MTT:ssä vuonna 2004. Vuonna 2006 Laukaan toimipisteeseen perustettiin kryopankki, johon talletetaan ensisijaisesti kansallisesti arvokkaita kasvullisesti lisättäviä puutarhakasveja. Laukaan kryopankin pitkäaikaiskokoelma toimii ensisijaisena rinnakkaiskokoelmana kenttä- ja in vitro kokoelmille. Kryotankkiin voidaan tallentaa geenivaroja myös ns. aktiiviseksi kokoelmaksi esimerkiksi tutkimus- ja jalostuskäyttöön sekä varmennetun taimituotannon ydinkasvihuoltoa ja valiotaimituotantoa varten. Aineiston tallennus tankkiin on noin viikon kestävä prosessi. Solukkolisätyistä meristeemiviljelmistä leikataan mikroskoopin alla pieniä silmuja, joita käsitellään ennen varsinaista pakastusta joko kuivattamalla tai jäänestoainein. Käsittelyiden tarkoituksena on estää solujen rakennetta hajottavien jääkiteiden muodostuminen pakastus- ja sulatusvaiheessa. Silmut pakastetaan ja siirretään tankkiin pienissä muoviputkissa. Kutakin kantaa pakastetaan useampia putkia ja jokaisesta pakastetusta erästä sulatetaan yksi putki kontrolliksi. Kontrollin avulla varmistetaan, että silmujen elinkykyisyys on säilynyt toivotulla tasolla ja ettei pakastetussa erässä ole havaittavissa mikrobikontaminaatiota. Pieni erä kaikkia Laukaassa pitkäaikaissäilytettäviä kantoja kuljetetaan myöhemmin Jokioisille, jossa sijaitsevaa kryotankkia on tarkoitus käyttää Laukaan kryopankin kokoelmien varmuusvarastona. Lähtökohtana on, että kryopankkiin talletetaan mahdollisimman tervettä, tautivapaata kasvimateriaalia. Ennen varsinaista tallennusta kullekin kasvilajille ja joskus jopa yksittäiselle kasvikannalle soveltuva kryosäilytysmenetelmä joudutaan testaamaan ja tarvittaessa erikseen optimoimaan. Tämä tallennusta edeltävä työvaihe edellyttää paneutumista ja voi olla myös aikaa vievää. Itse kryosäilytys on kuitenkin tehokasta ja vie vähän tilaa, Laukaan kryotankin noin 30 000 putken kapasiteetti riittää koko MTT:n kasvigeenivarakokoelman talletukseen. Koko kokoelmaa ei kuitenkaan voida pakastaa kerralla, vaan kyseessä on jopa vuosikymmenten työ. Ensimmäisenä Laukaan kryotankkiin on alettu tallettaa vadelman ja mansikan lajikkeita ja kantoja.
Keywords: Ka; geenipankki; kryopankki; kylmäsäilytys; nestetyppi; puutarhakasvit