Suomalaisen pakurin (Inonotus obliquus) tulehdusta estävä vaikutus - Marnila, Pertti; Nuutila, Jari; Mattila, Pirjo; Peltola, Rainer; Vanhanen, Henri (Luonnonvarakeskus, Luke, 2017)
Kehitimme kemiluminesenssiin perustuvan melko huokean ja nopean menetelmän pakuriuutteiden in vitro- tulehdusvaikutusten testaamiseen. Pakurituotteiden laatuun vaikuttaa moni asia. Sekä raaka-aineiden että tuotteiden bioaktiivisuuden testaukseen tarvitaan luotettavia ja huokeita menetelmiä teollisen valmistuksen tueksi, kun kehitetään tuotemuodot, niiden valmistusprosessit, tutkitaan tuotteiden säilytysajat ja olosuhteet sekä testataan myyntiin menevien valmistuserien laatua. Pakurikäävästä tehdyt vesiuutteet hillitsivät ja sammuttivat solumallissa sellaisia tulehdusreaktioita, jotka ovat pitkäaikaisina haitallisia ja ajan myötä voivat johtaa aineenvaihduntasairauksien, kuten 2 tyypin diabeteksen, valtimotaudin ja Alzheimerin taudin puhkeamiseen. Pakurista voi olla apuna kansantautiemme torjunnassa.
Keywords: sienitaudit; koivut; luonnonlääkkeet; tutkimusmenetelmät; pakurikääpä; lääkekasvit