Oman pellon valkuaisrehut - Partanen, Kirsi (Maatalouden tutkimuskeskus, 2000)
Palkoviljoja, hernettä, härkäpapua ja makeaa lupiinia voidaan käyttää sikojen rehuksi. Palkoviljojen käyttöä puoltavat niiden arvokkaat ominaisuudet, kuten typpiomavaraisuus ja siementen hyvä valkuaispitoisuus. Valkuaisessa on runsaasti lysiini-aminohappoa, mutta niukasti rikkipitoisia aminohappoja ja tryptofaania. Palkoviljojen viljely ei ole lisääntynyt odotetusti, vaikka viljelyvarmuus on kasvinjalostuksen ansiosta parantunut huomattavasti ja viljelyä on tuettu. Luomutuotannossa palkoviljat kuuluvat olennaisesti tilan viljelykiertoon. Palkoviljoissa on hieman erilaisia haitta-aineita, jotka voivat huonontaa rehun sulavuutta ja maittavuutta. Ne voivat vaikuttaa myös pahnuekokoon. Valkokukkaisissa herne- ja härkäpapulajikkeissa haitta-aineita on niin vähän, etteivät ne rajoita herneen ja pavun käyttöä sikojen ruokinnassa. Pikemminkin käyttöä rajoittaa aminohappojen epätasapaino; rikkipitoisten aminohappojen niukkuus. Palkoviljat sopivat parhaiten lihasikojen rehuksi. Ilman metioniini-aminohapon lisäystä sopiva käyttömäärä vaihtelee 20 ja 30 prosentin välillä. Porsaille ja emakoille suositeltava palkoviljojen määrä on korkeintaan 10 15 prosenttia rehuseoksesta.

The production of legumes, peas, faba beans and sweat lupins and their use in pig diets is recommend by their beneficial properties, including self sufficiency in nitrogen and high protein content of seeds. Protein of legume seeds is characterized by high lysine content but a low content of sulphur amino acids and tryptophan. Despite financial encouragement and improved cultivation properties, the production of legumes has not increased to the degree expected. In organic farming legumes play an essential role in crop rotation. Legumes contain small quantities of antinutritive factors which reduce the digestibility and palatability of feed and may influence the fertility of pigs. However, the content of antinutritive factors in white-flowered pea and faba bean varieties is so low as not to limit their use. Rather than antinutritive factors, it is the unbalance in the amino acid supply, particularly the low sulphur amino acid content, that limits the use of grain legumes in pig diets. Grain legumes are most suitable for the feeding of fattening pigs and their dietary rate of inclusion is generally 20 30%. Not more than 10 15% of grain legumes is recommended for piglets and sows.
On-farm protein feedstuffs for pigs
Keywords: Ko; Ka; makea lupiini; sika; lihasika; ruokinta; palkokasvit; herne; härkäpapu; lupiinit; faba beans; feeding; lupins; peas; swine