Tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteet lihanautojen seosrehuruokinnassa - Huuskonen, Arto (toim.) (MTT, 2007)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tärkkelys-etanoliteollisuuden sivutuotteiden käyttömahdollisuudet lihanautojen ruokinnassa. Ohrarehu osoittautui säilörehu-ohrapohjaisella ruokinnalla käyttökelpoiseksi energiarehuksi kasvaville lihanaudoille. Tutkimustulosten perusteella on realistista korvata enintään puolet kasvavan lihanaudan väkirehuannoksesta ohrarehulla. Tätä suurempi ohrarehun osuus heikentää rehun syöntiä ja energian saantia, mikä vaikuttaa kielteisesti kasvu- ja teurastuloksiin. Tiivistetty tärkkelysrankki (TTR) on sekä valkuais- että energiarehu, jolla voidaan korvata viljaa lihanautojen ruokinnassa. Suositeltu käyttömäärä on lihanaudoilla 1-4 kg/pv. Ruokintakokeen perusteella TTR soveltuu hyvin lihanautojen seosrehuruokintaan ja sitä voidaan käyttää valkuaislisänä, silloin kun sellaisen antaminen katsotaan tarpeelliseksi. Lisävalkuaisesta saattaa olla hyötyä, mikäli karkearehuna on kokoviljasäilörehu tai karkearehuna käytettävän nurmisäilörehun sulavuus on huono tai säilönnällinen laatu heikko. Kun lihanaudan ruokinnassa käytetään hyvälaatuista, sopivalla energiarehulla täydennettyä nurmisäilörehua, valkuaislisäyksestä saatava hyöty on yleensä varsin marginaalinen. Ohravalkuaisrehu (OVR) on nestemäinen sivutuote, jota tällä hetkellä käytetään valkuaisrehuna sikojen ruokinnassa. Ohravalkuaisrehulla saavutettiin ruokintakokeessa vastaava tulos kuin tiivistetyllä tärkkelysrankilla. Nykyhinnoilla ohravalkuaisrehu on kuitenkin tiivistettyä tärkkelysrankkia kalliimpi rehukomponentti. Jatkossakin OVR lienee järkevintä käyttää hyödyksi nimenomaan sikojen ruokinnassa. Valkuaisrehujen käyttö lisää lihanautojen fosforin saantia ja eritystä sontaan, mikä on ympäristön kannalta kielteistä. Siksi lisävalkuaisen, kuten myös fosforipitoisen kivennäisen, antamisesta kasvaville sonneille tulee yleensä pidättäytyä. Lisävalkuaisen antaminen ei ole perusteltua myöskään tuotantotulosten kannalta.
Keywords: ko; naudanlihantuotanto; lihanaudat; sonnit; rehut; ruokinta; ohrarehu; ohravalkuaisrehu; tiivistetty tärkkelysrankki; sivutuotteet