Reduced tillage: Influence on erosion and nutrient losses in a clayey field in southern - Koskiaho, Jari; Kivisaari, Simo; Vermeulen, Stephan; Kauppila, Raimo; Kallio, Kari; Puustinen, Markku (MTT Agrifood Research Finland, 2002)
Aurattoman viljelyn ja perinteisen syyskynnön vaikutuksia eroosioon sekä typen ja fosforin huuhtoutumiseen verrattiin eteläsuomalaisella, savimaalla sijaitsevalla koekentällä. Vaikka koe aloitettiin jo syksyllä 1986, tässä artikkelissa esitetään lähinnä vuosien 1991-1995 tuloksia. Koekenttä oli jaettu kahteen lähes samansuuruiseen lohkoon, joista toinen kynnettiin 25 cm syvyyteen ja toinen äestettiin lapiorullaäkeellä 5 cm syvyyteen joka syksy. Eroosio oli suurempi kynnetyltä lohkolta (keskimäärin 234 kg ha-1 v-1 salaojavalunnassa ja 479 kg ha-1 v-1 pintavalunnassa) kuin kyntämättömältä (keskimäärin 158 kg ha-1 v-1 salaojavalunnassa ja 160 kg ha-1 v-1 pintavalunnassa). Niinikään typpihuuhtoumat olivat suurempia kynnetyltä lohkolta, josta kokonaistyppeä huuhtoutui salaojavalunnassa keskimäärin 7,2 kg ha-1 v-1, kun vastaava määrä kyntämättömältä lohkolta oli 4,6 kg ha-1 v-1. Kokonaisfosforihuuhtoumissa ei havaittu eroa lohkojen välillä: huuhtoutunut määrä oli molemmilta lohkoilta osapuilleen 0,7 kg ha-1 v-1. Ero havaittiin sen sijaan liuenneen reaktiivisen fosforin huuhtoumissa, jotka olivat kyntämättömältä lohkolta selvästi suuremmat, esim. pintavalunnassa keskimäärin 0,21 kg ha-1 v-1, kun kynnetyltä lohkolta huuhtoutui vastaavasti 0,05 kg ha-1 v-1. Tulokset vahvistavat aiempia käsityksiä aurattoman viljelyn eduista eroosion ja nitraattihuuhtoumien vähentämisessä. Ympäristölle koituvaa hyötyä kuitenkin vähentää liuenneen ja samalla leville suoraan käyttökelpoisen fosforin kuormituksen kasvu, jolla on vesistöjä rehevöittävä vaikutus.

Reduced tillage was compared with traditional ploughing in terms of erosion and phosphorus (P) and nitrogen (N) losses in an experimental field in southern Finland. One part of the field has been ploughed (treatment PF) and the other part harrowed (treatment NPF) every autumn since 1986. Flow volume and water quality data was collected separately from surface runoff and subsurface drainage waters during 1991-1995 (surface runoff volume since 1993). Erosion was higher in PF (on average 234 kg ha-1yr-1 in drainage flow and 479 kg ha-1 yr-1 in surface runoff) than in NPF (158 kg ha-1yr-1 in drainage flow and 160 kg ha-1yr-1 in surface runoff). Total N loss in drainage flow was also higher in PF (7.2 kg ha-1yr-1) than in NPF (4.6 kg ha-1yr-1). Total P losses did not differ much; approximately 0.7 kg ha-1yr-1 was transported from both fields. Dissolved reactive P loss in surface runoff was higher in NPF (0.21 kg ha-1yr-1) than in PF (0.05 kg ha-1yr-1). This was probably attributable to the higher accumulation of P in the surface soil in NPF. The differences between the treatments were largely similar to those found in previous studies.
Keywords: Ka; Ys; auraton viljely; kevennetty maanmuokkaus; syyskyntö; kyntö; eroosio; ravinteiden huuhtoutuminen; typpi; fosfori; erosion; nitrogen; phosphorus; losses from soil; tillage; water