Kokoviljasäilörehu edullista karkearehua lihanaudoille - Huuskonen, Arto; Joki-Tokola, Erkki (Kemira Agro, 2003)
Nautakarjataloudessa rehukustannus on suurin yksittäinen kustannuserä. Koska valtaosa eläinten ruokinnassa käytettävistä rehuista viljellään kotitilalla, rehujen tuotantokustannus vaikuttaa rehukustannuksen kautta koko tuotannon kannattavuuteen. Konekustannusten osuus nurmisäilörehun tuotantokustannuksista on noin kolmasosa. Rehuviljalla konekustannusten osuus voi tapauskohtaisesti kohota vielä suuremmaksi. Konekustannuksen suhteellista osuutta voidaan nopeimmin vähentää, jos koneiden käyttöä voidaan lisätä. Se voi tapahtua esimerkiksi käyttämällä tiloilla olevaa nurmisäilörehun korjuukalustoa nurmirehun korjuun lisäksi myös rehuviljan korjuussa. Menettely vähentää samanaikaisesti sekä nurmirehun että rehuviljan tuotantokustannuksia. Kokoviljasäilörehulla voi sonnien loppukasvatuskauden aikana korvata kokonaan nurmisäilörehun. Kun ruokinnassa käytetty kokoviljasäilörehu on korjattu ohrasta kasvuston taikinatuleentumisvaiheessa, sonnien kasvunopeus vastaa melko hyvin nurmisäilörehulla ruokittujen sonnien kasvunopeutta.
Keywords: ko; rehukustannukset; lihakarja; nautakarja; kotieläintuotanto; kokoviljasäilörehu; säilörehu; karkearehut; rehut; ruokinta; ohra; viljakasvit; vilja; tuotantokustannukset; konekustannukset; säilöntä