Metsäteollisuus : Saha- ja vaneriteollisuuden tuotanto ja vienti - Mutanen, Antti (Luonnonvarakeskus, Luke, 2016)
Myönteinen kysyntäkehitys vientimarkkinoilla on nostamassa Suomen sahatavaran vientiä kohti uutta ennätystä. Vuonna 2016 sahatavaran viennin ennustetaan kasvavan 8 prosenttia edellisvuodesta 8,5 miljoonaan kuutiometriin. Vaikka rakennustuotanto Suomessa on elpymässä vauhdilla, jää sahatavaran kotimaan kulutuksen kasvu vuonna 2016 vaisuksi omakotirakentamisen vähyyden vuoksi. Vuonna 2016 sahatavaran tuotannon ennustetaan kasvavan 6 prosenttia 11,2 miljoonaan kuutiometriin. Vuonna 2017 sahatavaran viennin odotetaan jatkavan kasvuaan mutta kuluvaa vuotta hitaammin. Sahatavaran kotimaan kysynnän odotetaan sen sijaan kääntyvän kuluvaa vuotta nopeampaan kasvuun. Vuonna 2017 sahatavaran tuotannon ennustetaan kasvavan 2 prosenttia 11,4 miljoonaan kuutiometriin. Sahatavaran vientihinnat ovat laskeneet alkuvuonna 2016. Erityisesti mäntysahatavaran vientihinta on alentunut. Vaikka hinnanlasku on jo taittumassa, ennustetaan sahatavaran keskimääräisen vientihinnan jäävän koko vuoden 2016 osalta 2 prosenttia edellisvuotta alemmaksi. Vuonna 2017 vientihintakehityksen odotetaan kääntyvän loivaan nousuun sahatavaran kysynnän säilyessä hyvänä vientimarkkinoilla. Vanerin vientinäkymät ovat kohentuneet myös havuvanerin osalta, ja alkuvuoden notkahduksen jälkeen vanerin vientimäärän odotetaan koko vuoden 2016 osalta päätyvän viime vuoden tasolle. Vanerin keskimääräinen vientihinta jatkaa nousuaan prosentin vuosivauhdilla. Koska vanerin kysyntä säilyy Euroopassa vahvana, vuonna 2017 vanerin viennin ja tuotannon odotetaan kasvavan pari prosenttia vientihintojen säilyessä kuluvan vuoden tasolla.
Keywords: metsäteollisuus; metsäteollisuustuotteet; sahatavara; vaneri; kysyntä; vienti; vientihinnat