Kalatalouden toimialakatsaus 2023 - Valve, Joonas; Vesala, Lauri; Setälä, Jari (Luonnonvarakeskus, 2024)
Kalatalouden toimialakatsauksessa kuvataan suomalaisen kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalaan erikoistuneen vähittäiskaupan taloudellista tilaa. Vuoden 2022 tiedot ovat ennakollisia ja sitä aiempien vuosien tiedot lopullisia. Katsauksessa tarkastellaan yrityksiä, joiden päätoimiala on jokin kalatalouden toimialoista. Poikkeuksena kalastus, jossa ovat mukana kaikki saalista ilmoittaneet kaupalliset kalastajat. Vuonna 2022 kalatalousalalla toimi 1 775 yritystä. Yrityksistä noin 77 prosenttia harjoitti kaupallista kalastusta. Kalatalouden kokonaistuotot olivat 936 miljoonaa euroa. Kalatalouden jalostusarvo oli 140 miljoonaa euroa ja työllistävyys 2 101 henkilötyövuotta. Tuottojen sekä jalostusarvon perusteella suurin toimiala oli kalanjalostus. Myös henkilöstöä oli eniten jalostusyritysten palveluksessa. Kalatalouden kokonaistuotot kasvoivat neljä prosenttia edellisvuodesta. Etenkin tukkukaupan (24 %) ja vesiviljelyn (11 %) tuotot kasvoivat. Vähittäiskaupan tuotot kasvoivat myös hienoisesti (1 %). Merikalastuksen tuotot sen sijaan vähenivät lähes viidenneksen. Sisävesikalastuksessa (-1 %) ja jalostuksessa (-4 %) taas nähtiin hienoista laskua. Kalatalouden nettotulos kasvoi edellisvuodesta huomattavasti ja oli yhteensä 4,7 miljoonaa euroa. Suurin nettotulos (14,5 miljoonaa euroa) kirjattiin tukkukaupassa. Myös merikalastuksen, sisävesikalastuksen ja vähittäiskaupan nettotulokset olivat positiivisia. Vesiviljelyn muut tuotantosuunnat tuottivat voittoa, mutta kiertovesiviljelyn suuret tappiot käänsivät koko toimialan tuloksen negatiiviseksi. Myös jalostuksen tulos oli tappiollinen. Vuonna 2022 isojen trooliyritysten tuotot olivat 18 miljoonaa euroa, mikä on yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Netto-tulos heikkeni edellisvuodesta ja oli 1,5 miljoonaa euroa tappiollinen. Pienten trooliyritysten tuotot laskivat 57 %. Pienten trooliyritysten nettotulos laski 93 % ja oli 0,3 miljoonaa euroa. Rannikkokalastuksen nettotulos vahvistui ja oli 5 miljoonaa euroa. Myös sisävesikalastuksen tulos parani ja oli 1,8 miljoonaa. Suomeen tuotiin 97 miljoonaa kiloa kalaa ja kalatuotteita vuonna 2022. Edellisvuoteen verrattuna tuontimäärä kasvoi yli kuudella miljoonalla kilolla. Tuonnin arvo kasvoi 192 miljoonalla eurolla 652 miljoonaan euroon. Suomesta vietiin kalaa ja kalatuotteita 106 miljoonaa kiloa vuonna 2022. Viennin määrä kasvoi 27 miljoonalla kilolla edellisvuodesta. Viennin arvo, 310 miljoonaa euroa, kasvoi 126 miljoonalla eurolla. Sekä tuonnin että viennin kasvu johtui pääosin Norjassa kasvatetun tuoreen lohen läpiviennistä muualle Eurooppaan. Läpiviennin arvo kasvoi 130 miljoonasta eurosta 234 miljoonaan euroon.
Keywords: kalanjalostus; kaupallinen kalastus; kalan vähittäiskauppa; sisävesikalastus; kalatalous; kalatukkukauppa; taloudellinen analyysi; toimialakatsaus; vesiviljely