Erilaiset naudanlihantuotantorakennukset ja niiden kustannukset - Hellstedt, Maarit (MTT, 2014)
Naudanlihantuotanto perustuu Suomessa maito- ja liharotuisiin eläimiin. Maitorotuisten eläinten osuus on suuri, ja liharotuisia eläimiä kokonaismäärästä on vain noin 17 %. Naudanlihantuotanto on ollut viime vuosina rajun rakennekehityksen kourissa. Tilojen lukumäärä on puolittunut ja samalla jatkaneet tilat ovat kasvaneet voimakkaasti. Nämä kasvavat tilat tarvitsevat ajantasaista tietoa nautakarjan tuotantorakenta-mista säätelevistä laeista ja ohjeista, tuotantorakennustyypeistä sekä niihin liittyvistä yksityiskohdista. Tämän hankkeen tavoitteena onkin ollut löytää naudanlihantuotantoon malleja kustannustehokkaista tuo-tantojärjestelmistä, niihin liittyvistä toimintatavoista, rakennuksista ja muista rakenteista. Tuotantoeläinten hyvinvointia ja siten myös naudanlihantuotantoa turvataan muun muassa eläinten pitoa ja pitopaikkaa koskevilla sekä EU-tason että kansallisilla määräyksillä, jotka molemmat on otettava huo-mioon tuotantoyksikköjen suunnittelussa. Lisäksi ympäristölainsäädäntö ja tukiehdot vaikuttavat ratkai-suihin. Lihaksi kasvatettavien nautojen tuotantotilojen suunnittelu on aina tilakohtainen prosessi, joka ottaa huo-mioon lainsäädännön velvoitteiden lisäksi alueelliset lähtökohdat ja sijoituspaikan, tilan omat odotukset ja toimintatavat sekä taloudelliset reunaehdot. Suunnittelun kannalta isoja avainkysymyksiä ovat mm. min-kälaisia teknisiä rakenteita käytetään, minkälainen ruokintajärjestelmä valitaan, miten kuivitus järjeste-tään, miten ja missä muodossa lantaa käsitellään ja varastoidaan, miten eläimiä käsitellään toimenpiteiden ja siirtojen yhteydessä. Mitä suuremmiksi yksiköt kasvavat sitä tärkeämmiksi nämä näkökohdat tulevat. Myös hygienian ja tautisuojauksista huolehtimisen merkitys korostuu yksikkökokojen kasvaessa. Perusratkaisut eroavat toisistaan paitsi makuupaikkojen yksilöllisyyden suhteen myös lantajärjestelmien suhteen. Makuuparsipihatoissa lanta muodostuu usein lietteenä, kun kuivikepohjaratkaisuissa muodostuu nimensä mukaisesti kuivikelantaa. Suomessa naudanlihan tuotantorakennukset toteutetaan pääsääntöisesti pihattotyyppisinä. Pihatot ovat jo-ko lämpimiä, kylmiä tai ns. viileäpihattoja, joissa katto ja päätyseinät ovat lämpöeristettyjä ja ilmanvaihto järjestetään painovoimaisesti verhoseinillä ja hormeilla. Ritilälattiat ja kuivikepohjajärjestelmät ovat kaksi naudanlihantuotannossa käytettävää päärakennustyyppiä. Monessa tapauksessa on rakennettu näiden yh-distelmiä etenkin tilanteissa, joissa tuotantorakennuksia on rakennettu pitkän ajan kuluessa esim. ritilä-palkeilla toteutettujen ruokintakäytävien lisääminen olkipohjapihattoon. Viime aikoina vallitsevin raken-nustyyppi on lietelantaan perustuva, koska oljen saatavuus ja hinta ovat tuotantoa rajoittavia tekijöitä Naudantuotantotilojen suunnitelmiin liittyviä kokonais- ja eläinpaikkakustannuksia on saatavissa suunnit-telijoilta, mutta todellisista toteutuneista rakentamiskustannuksista on tietoa saatavissa hyvin niukasti. Myöskään tuotannon elinkaarisia kustannuksia ei ole selvitetty. Näistä tarvitaan lisätutkimuksia, jotta eri-laisten rakennusratkaisujen ja tuotantojärjestelmien vertailu kustannustehokkuusnäkökohdasta olisi mah-dollista.
Keywords: Maatalous - yleistä, maatalousekonomia,maatalousneuvonta, maaseudun kehittäminen; naudanlihantuotanto; tuotantorakennukset; beef production; production buildings