Johtamisosaamisen kehittäminen erilaisissa maatilayrityksissä - Rantamäki-Lahtinen, Leena; Isomäki, Riina; Sipiläinen, Timo; Närvä, Margit; Rajakorpi, Jyrki; Ryhänen, Matti; Väre, Minna; Mattila, Tiina; Niemi, Jarkko (Suomen maataloustieteellinen seura, 2026)
Maatalouden toimintaympäristön muutokset, kuten kannattavuuspaineet, rakennemuutos, politiikkaympäristön epävar-muus ja markkinoiden vaihtelut, ovat lisänneet maatilayrittäjien tarvetta tarkastella yritystoimintaansa kokonaisuutenasekä vahvistaneet tarvetta kehittää johtamisosaamista. Maatilayritysten toiminta edellyttää yhä useamminstrategista ajattelua, talouden ja riskien hallintaa sekä kykyä tehdä pitkäjänteisiä päätöksiä epävarmassa toimintaympäristössä, mikä korostaa johtamisosaamisen merkitystä osana maatilayrittäjyyttä. Osaava maatilayrittäjä (OMY) -hankkeen tavoitteena on vahvistaa suomalaisten maatilayritysten johtamisosaamista ja tukea niiden kilpailu-kykyä, kannattavuutta sekä uudistumiskykyä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Hankkeessa tarkastellaanerityisesti monialaisten maatilayritysten johtamisen erityispiirteitä, strategiavalintoja, verkostoja ja muutostilanteiden hallintaa. Hankkeessa toteutettiin laaja valtakunnallinen kysely suomalaisille maatilayrittäjille, jonka avulla tarkastellaanmaatilayritysten johtamiskäytäntöjä, strategiavalintoja, toimintaympäristön muutoksia ja yhteistyötä. Maatila-yrittäjille toteutetusta kyselystä esitetään artikkelissa alustavia tuloksia. Kyselyä syvennetään monialaisten maa-tilayrittäjien sekä kasvinviljelyä päätuotantosuuntanaan harjoittavien maatilayrittäjien teemahaastatteluilla, joissa tarkastellaan yritystoiminnan nykytilaa ja kehityspolkua, strategisia tavoitteita ja kilpailukeinoja, riskien hallintaa sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia, päätöksentekoa ja yhteistyöverkostoja. Tulosten pohjalta kehitetään avoin tietopaketti, joka tarjoaa maatilayrittäjille konkreettisia työkaluja johtamisen tueksi. Hanke tuottaa uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää neuvonnassa, koulutuksessa ja maatalouspolitiikan valmistelussa.
Keywords: johtaminen; strategia; maatilayritys; monialaisuus; verkostot