•Mitä rehunsäilönnän aikana tapahtuu? •Mitä haasteita uudet kasvit tuovat mukanaan? •Mitä apua on säilöntäaineista? 3.11.2014 Vanhempi tutkija Arja Seppälä MTT Kotieläintuotannon tutkimus Säilöntähaasteiden hallinta Erota toisistaan säilönnällinen laatu ja rehun sulavuus, ne ovat kaksi eri asiaa. Sulavuus huononee kasvuston vanhentuessa ja korsiintuessa, mutta siitä riippumatta on mahdollista saavuttaa hyvä säilönnällinen laatu Nuori kasvimassa lehtevää – helpompi tiivistää NURMI PELLOLLA NURMI SÄILÖSSÄ NURMIREHU RUOKINTA- PÖYDÄLLÄ NURMIREHU PÖTSISSÄ TUOTOS TILI kariseminen hengitys puristeneste Sulamaton osa sontaan Maidon laatuvirheet, eläinten sairastelu virhekäyminen Rehun aerobinen pilaantuminen Huono maittavuus Rehun aerobinen pilaantuminen Rajoitettu ruokinta Mitä säilörehun säilönnässä tapahtuu? Maitohappokäyminen ja hapettomat olosuhteet ovat säilörehun säilönnän perusta rehun SOKERIT MAITO- HAPPO pH laskee, eli rehusta tulee hapanta haitalliset mikrobit eivät kykene kasvamaan Mitä säilörehun säilönnässä tapahtuu? Maitohappokäyminen ja hapettomat olosuhteet ovat säilörehun säilönnän perusta rehun SOKERIT MAITO- HAPPO pH laskee, eli rehusta tulee hapanta haitalliset mikrobit eivät kykene kasvamaan rehun esikuivaus Happolisä, Annostuksen tasaisuus? maitohappo- bakteeriympit Nurmi niitetään – elämä jatkuu: Kasvisolujen entsyymit pilkkovat sokereita ja valkuaisaineita Sokereita kuluu mikrobien ja kasvisolujen hengityksessä Aerobiset mikrobit jatkavat elämää, jos happea tarjolla – lisääntyvät ja kuluttavat sokereita Pitkittyessään nämä prosessit heikentävät rehun ruokinnallista arvoa, homeiden ja hiivojen lisääntyminen tekee rehusta lämpenemisherkkää ja aerobiset mikrobit heikentävät säilönnän onnistumisen mahdollisuuksia Kasvisolujen entsyymit pilkkovat sokereita ja valkuaisaineita Sokereita kuluu mikrobien ja kasvisolujen hengityksessä Aerobiset mikrobit jatkavat elämää, jos happea tarjolla – lisääntyvät ja kuluttavat sokereita Pitkittyessään nämä prosessit heikentävät rehun ruokinnallista arvoa, homeiden ja hiivojen lisääntyminen tekee rehusta lämpenemisherkkää ja aerobiset mikrobit heikentävät säilönnän onnistumisen mahdollisuuksia HAPPO ähentää entsyymien toimintaa HAPPI pois, eli rehu tiiviisti siilo n/paaliin ESIKUIVAUS HYVISSÄ OLOSUHTEISSA NOPEASTI SIILOON SIILON HUOLELLINEN TIIVISTÄMINEN JA PEITTÄMINEN HUOLEHDITAAN ETTÄ PEITTO PYSYY PÄÄLLÄ Nurmi niitetään – elämä jatkuu: Niiton ja esikuivauksen optimointi - Aamukaste kuivaa pystykasvustosta parhaiten ja sokeripitoisuus nousee auringonpaisteessa – älä niitä turhan aikaisin. Esikuivauksen edut: • Suuremmat hyötykuormat, enemmän sisältöä/paali • Ei puristenestetappioita, säilönnän onnistumisen edellytykset parantuvat tiettyyn rajaan asti Riskit: • Jos kuivuminen hidasta, tulee hengitystappioita, kariseminen lisääntyy, rehun tiivistäminen voi olla hankalaa • Pidentynyt esikuivaus lisää aerobisten mikrobien määrää rehussa, mikä voi altistaa nopealle lämpenemiselle avaamisen jälkeen Data: Tila-Artturi hanke, graafi, Auvo Sairanen Esikuivauksen merkitys - paaleja 30 vai 20 kpl/ha Sama ilmiö myös siilorehussa: siiloihin sopii enemmän rehun kuiva-ainetta, kun rehussa on vähemmän vettä, siilot riittävät paremmin, puristenestetappiot vähenevät Kuinka kuivaksi ? • Kuivemman rehumassan tiivistäminen on vaikeampaa, ja ilma etenee huokoisessa rehussa nopeammin • Onko tuloksena herkästi lämpenevä rehu? Riippuu tiiviydestä. • Kuiva paali ei jäädy • Jos esikuivaaminen venyy tappiot lisääntyvät – karhotus lisää apilan lehtien karisemista 4.11.2014 © Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 10 Mikä ratkaisee? - ruokittavan eläimen tarpeet, eli mikä on tavoiteltu rehun sulavuus - säätila ja kuiva-ainetavoite - käytössä oleva korjuumenetelmä - käytössä oleva ruokintamenetelmä - nurmipinta-ala - säilöntäainevalinta - urakoitsijan saatavuus - kasvilaji, edellisen niiton ajankohta Milloin rehua korjaamaan? Kasvuston tarkkailu (määrä ja sulavuus) ja sääennusteiden seuranta aivan jatkuvaa – urakoitsijoiden puhelinnumerot käsillä, aineet ja muovit valmiina, pellolle rynnätään heti kun riittävät reunaehdot täyttyvät: - eli on korjattavaa riittävästi, jotta korjuu on mielekästä - sää kohdallaan - Poutapäiviä ei ole vara tuhlata Huonosta säilönnällisestä laadusta ei ole mitään iloa – tavoitteena aina hyvä tai kiitettävä säilönnällinen laatu Analysoimalla rehut ja suunnittelemalla koko karjan ruokinnan rehut voidaan kohdentaa oikeille eläinryhmille. Jotain käytännön näkemyksiä Kakkossato: Kuolleen kasvimassan osuuden lisääntyminen laskee sulavuutta – seuraa kasvuston kehittymistä Esim. tämä kakkossadon apilanurmi oli päällisin puolin hyvän näköinen, mutta tyvellä paljon kuollutta kasvimasssaa - rehun D-arvo saattaa jäädä alle 600 g/kg ka - lisäksi aerobisia mikrobeja PALJON, jotka voivat altistaa rehun virhekäymiselle tai nopealle lämpenemiselle siilon avaamisen jälkeen - tyypillisesti kakkossadon esikuivausolosuhteet eivät ole optimaaliset – jos massaa paljon, kuivuminen tosi hidasta Märän rehun riskit - Rehun pH:n tulisi laskea alle neljän, jotta voihappokäymisen riski vältetään. Rehun omat sokerit eivät ehkä tähän riitä ja pH ei laskekaan maitohappokäymisellä kyllin alas jolloin virhekäyminen voi alkaa. Tuloksena pahanhajuinen rehu, jossa mahdollisesti voihappobakteerien itiöitä ja rehun maittavuus heikentynyt. - Biologisilla säilöntäaineilla rehun esikuivaus on onnistumisen ehto - Märän rehun kanssa puristenestetappiot voivat olla suuret (jopa 10 % kuiva-aineesta) Puristenesteessä rehun arvokkaimpia ravintoaineita, lisäksi se rehevöittää voimakkaasti vesistöjä. Rehun puhtaus, rehun sekaan ei saa joutua epäpuhtauksia • Vanha kulo voi pilata rehun laadun • Samoin suojaviljan liian korkea sänki • Lietteen levitys sijoittamalla, kasvuston pitää ehtiä puhdistua, lietejäämät laaturiskejä (listeria, enterobakteerit, voihappobakteerit) • Etanat? • Raadot? Kuva: Eeva Saarisalo Riittävä ja huolellinen tiivistys! Muista erityisesti reunat. K u va t: E ev a Sa ar is al o Onhan työvoimaa myös siilon peittämiseen? Muista minimoida aerobinen vaihe! Paalirehu: käärintä mahdollisimman pian, ja riittävä määrä kerroksia Kuva: Eeva Saarisalo Paalit siirretään heti paalauksen ja käärinnän yhteydessä varastointipaikalle. Paalien siirron suunnittelu siten, että keväällä/kesällä syötettävät paalit voidaan syöttää viikon sisällä siirrosta jälkilämpenemistappioiden minimoimiseksi. Kun rehu on säilössä Rehu on kasvisoluja. -Kasvisolujen sisällä ovat helposti sulavat ravintoaineet: sokerit ja valkuaisaineet - Kuitu on solujen seinämärakenteissa, kuidun sulatus on hitaampaa, ja siihen pystyvät vain eräiden mikrobien tuottamat entsyymit. Rehumassan seassa on myös mikrobeja, eli bakteereita, hiivoja ja homeita. Näistä hyödyllisiä säilönnän kannalta ovat maitohappobakteerit. Säilössä mikrobien toiminta jatkuu AEROBISET MIKROBIT: • Sokerit + happi → hiilidioksidi + vesi ANAEROBISET MIKROBIT: • Sokerit → käymistuotteet (maitohappo, etikkahappo, voihappo, etanoli), Huolellisesti tiivistetyssä ja peitetyssä säilössä happi loppuu nopeasti, ja sokeria säästyy Maitohappobakteerien käymistuotteista pääosa on maitohappoa SÄILÖNNÄN ONNISTUMISEN MITTARIT rehun SOKERIT MAITO- HAPPO pH laskee, eli rehusta tulee hapanta haitalliset mikrobit eivät kykene kasvamaan Haitallisten mikrobien toiminnasta kertovat: * ammoniakkityppi * haihtuvat rasvahapot * Liukoisen typen osuus 3,4 3,6 3,8 4 4,2 4,4 4,6 4,8 5 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 pH Kuiva-aine % Happamuus (pH) on tärkein säilörehun säilönnällisen laadun mittari Maitohappo kuvaa käymisen voimakkuutta tavoitearvo riippuu säilöntämenetelmästä • AIV-happosäilöntä 40-60 g/kg ka • Biol. säilöntä 50-80 g/kg ka • Jos paljon maitohappoa, maittavuus voi heikentyä Haitallisten muutosten määrästä säilönnän aikana kertovat: Hyvä Riski Huono Ammoniakkitypen osuus kokonaistypestä, % alle 7 7 - 10 yli 10 Liukoisen typen osuus kokonaistypestä, % alle 50 50-70 yli 70 Haihtuvat rasvahapot g/kg ka alle 20 20 - 30 yli 30 Kertovat valkuaisen hajoamisesta mikrobien toiminnan vaikutuksesta Virhekäymisen tuotteita, eivät ole yhtä voimakkaita happoja kuin maitohappo, joten eivät laske pH:ta yhtä tehokkaasti Sokerit • Rehun sokeripitoisuuden tavoitearvo on 50 - 150 g/kg ka. • Vaikka käyminen olisi onnistunut hyvin, pieni sokerivara on tarpeen. • Märehtijällä ei sinänsä ole sokerin tarvetta, mutta jos säilörehussa on liian vähän sokeria, voihappokäymisen riski on varsin suuri. • Timotein sokeripitoisuus on alhaisempi kuin raiheinien – säilöntä on haasteellisempaa! Aerobinen pilaantuminen alkaa, kun säilöön pääsee ilmaa Aerobinen stabiilisuus • kertoo rehun lämpenemisherkyydestä siilon avaamisen jälkeen • = aika, jonka rehu säilyy lämpenemättä ja pilaantumatta sen jälkeen kun se on altistettu hapelle SÄILÖ AVATAAN Mikrobit saavat happea käyttöönsä pH nousee Hengityksessä rehuun tulee kosteutta Maitohappoa ja muita käymistuotteita hapetetaan Olosuhteet muuttuvat siten, että haitalliset mikrobit kykenevät kasvamaan. lämpötila nousee OLOSUHTEET PILAANTUMISESSA: •Ei liian hapanta, •sopivasti kosteutta, •happea tarjolla •helposti sulatettavia ravintoaineita tarjolla + lämpötila lämpötila nousee ravintoainetappiot Mykotoksiinit Listeria, ym. Maittavuus heikkenee Hiilihydraatit ja orgaaniset hapot hapetetaan jne… Seosrehussa ongelma kärjistyy: • Seokseen lisätään helposti sulavia hiilihydraatteja • Seokseen tulee mahdollisesti lisää aerobisia mikrobeja muiden rehukomponenttien mukana • Sekoituksen yhteydessä myös happea sekoitetaan rehuun • Laitteita vaikea puhdistaa kunnolla, jolloin vanha rehu ymppää uuden erän pilaajamikrobeilla • Rehuseos saattaa seisoa ruokintapöydällä parikin päivää • Kesällä lämpö edistää hiivojen kasvua Miksi rehu ei maita? Aerobisen stabiilisuuden parantaminen: Pilaajamikrobien kasvua on pyrittävä estämään kaikissa rehuntekovaiheissa (esikuivatus-, korjuu-, säilöntä- ja ruokinta) Aerobista stabiilisuutta parantavat säilöntäaineet tai lisäaineet? Edullisinta käyttää säilöntäaineita eri rehukomponenttien säilönnässä sen sijaan, että pyrkisi hillitsemään seosrehun lämpenemistä lisäämällä aineita seosrehuun. Irlannissa helmikuussa 2013 Mitä pielessä? Ruokintapöydällä myös hometta… Tälle siilon olisi pitänyt näyttää Miten ihmeessä? • Irlannissa: Säilörehulla ruokitaan ummessa olevia lehmiä muutama kuukausi vuodessa Lehmien keskituotos vain 5000-6000 kg/vuosi Maatilojen pihapiirit pieniä, ei tilaa useille siiloille Maidontuotannon kannattavuus ilmeisen huono ? Säilörehun korjuu-urakoitsijoita mennyt konkurssiin – tuottajilla ei paljon vaihtoehtoja Maatiloilla yleensä isäntä yksin vastaa tuotannosta, vaimo muualla töissä. Suomessa säilörehun laadulla on selvästi isompi merkitys - Säilörehulla ruokitaan lypsäviä lehmiä eikä vain tyydytä pitämään lehmiä talven yli hengissä - Laidunruokinnan merkitys pieni - Lehmäpaikka navetassa huomattavan kallis - Työvoima kallista - Meijerit tarkkoja, ettei tuoteta voihappoitiöitä sisältävää maitoa Kuitenkin meillä luonnonolojen vuoksi säilöntä on haasteellista Näiden syiden vuoksi Suomessa melkoiset säilöntäainemarkkinat Säilörehun syönti-indeksi • rehun koostumuksen vaikutukset syönnin suhteelliseen muutokseen, • Yksi indeksipiste vastaa 100 g eroa kuiva-ainesyönnissä/päivä • Syönti-indeksin vertailurehu: • • Nurmiheinäsäilörehu, joka korjattu kesän ensimmäisestä • sadosta • • Kuiva-aineen (KA) pitoisuus 250 g / kg • • D-arvo 680 g/kg KA (68 %) • • Kokonaishappoja 80 g / kg KA (Hapot) maitohappo + haihtuvat rasvahapot • • Kuitupitoisuus (NDF) 550 g/kg KA Kun käymishappojen määrä lisääntyy 10 g/kg KA, syönti vähenee 128 g KA/pv Ref. Marketta Rinne, ProAgria MaitoValmennus 2008 Näiden ero säilörehun syönnissä noin 770 g ka päivässä Voimakkaasti käynyt rehu 110 g maitohappoa/kg ka Rajoittuneesti käynyt rehu esim. 50 g maitohappoa/kg ka Säilöntäaineen valinta • Markkinoilla kymmeniä erilaisia aineita Hapot: - pääasiassa muurahaishappoa sisältävät - Vähemmän syövyttävät happopohjaiset - Lisäksi aerobista stabiilisuutta parantavat happopohjaiset Biologiset - Pelkästään homofermentatiivisia kantoja sisältävät tuotteet - Myös heterofermentatiivisia kantoja sisältävät tuotteet - Useiden kantojen yhdistelmät - Mahdollisesti lisänä suola (bentsoaatti, sorbaatti) parantamassa aerobista stabiilisuutta Suolat (bentsoaatti, sorbaatti ym.) - Vaikutus aerobiseen stabiilisuuteen Mitä säilöntäaineita saa käyttää luomutuotannossa rehujen säilöntään? • Luonnonmukaisessa tuotannossa on sallittua käyttää vain Euroopan Unionin Komission asetuksen N:o 889/2008, ja sen muutoksen (EU) N:o 505/2012 liitteessä VI mainittuja rehun lisäaineita. Liitteessä VI mainittuihin sallittuihin säilörehun lisäaineisiin kuuluvat entsyymit, hiivat ja bakteerit. Näiden osalta pätee kuitenkin vaatimus, että näitä lisäaineita ei ole tuotettu muuntogeenisistä organismeista (gmo), niistä tuotetuista tuotteista tai muuntogeenisten tuotteiden avulla (EU 834/2007) • Lisäksi sallittuja ovat muutamat orgaaniset hapot eli muurahaishappo, etikkahappo, propionihappo ja maitohappo. Orgaanisten happojen käytöstä todetaan kuitenkin, että niiden käyttö on sallittu ainoastaan silloin, kun sääolosuhteet eivät muutoin mahdollista riittävän onnistunutta käymistä (EU 889/2008, liite VI) • Lisäksi rehun säilyvyyttä parantavia sallittuja lisäaineita ovat sorbiinihappo ja sitruunahappo, joita ei ole listattu säilörehun säilöntäaineiksi. Muutoksessa 505/2012 on lisäksi sallittujen lisäaineiden listalle lisätty mm. natriumformiaatti, eli muurahaishapon suolamuoto. Mitä säilöntäaineita saa käyttää luomutuotannossa rehujen säilöntään? • Evira on lakannut ylläpitämästä epävirallista luetteloa luonnonmukaiseen tuotantoon soveltuvista säilörehun valmistuksessa käytettävistä lisäaineista (Evira 2013). Eviran tiedotteessa (Evira 2013) korostetaan tuotteiden myyjien ja markkinoijien vastuuta, joiden tulee varmistaa, että luomutuotantoon soveltuvien säilörehun lisäaineiden pakkausmerkinnät ovat asianmukaiset, jotta käyttäjät voivat valita tuotantotapaan soveltuvan tuotteen. Lisäaineen soveltuminen luomutuotantoon ilmaistaan merkinnällä; ”Voidaan käyttää luonnonmukaisessa tuotannossa asetuksen (EY) N:o 834/2007 ja (EY) N:o 889/2008 mukaisesti”. Säilöntäaineen valinta • Esim. 2010 tehtiin vertailu säilöntäaineiden tehokkuudesta/toimintavarmuudesta 9 käsittelyä × 2 esikuivaustasoa × 3 rinnakkaista = 54 siiloa Nurmen ensimmäinen sato, olosuhteet täydelliset, rehu taatusti puhdasta, Alempi esikuivaustaso (ka 22%) korjattiin lähes heti niiton jälkeen, korkeampi esikuivaustaso (ka 54 %) seuraavana aamuna Millaisia rehuista tuli, kuiva-aine 22 % Aine Millainen rehu Laatu- arvosana Syönti- indeksi Aerobinen stabiilisuus Ilman säilöntäainetta pH 4,3 jäi hieman liian korkeaksi sokerit likimain loppuivat, käymisessä syntyi paljon etikkahappoa ja etanolia 6-7 96 Hyvä, yli 300h Lactofast, Feedtech F18, Josilac, Feedtech F22 pH alle 4, sokereita jäljellä 50 g/kg ka, runsaasti maitohappoa, muita käymistuotteita vähän 9 95-97 Rehut lämpenivät nopeasti (30-50h) avaamisen jälkeen Biomin Stabil pH alle 4, sokereita vähän, runsaasti maitohappoa ja etikkahappoa 7-8 95 Parempi aerobinen stabiilisuus (130h) kuin homofermentatiivisilla ympeillä Safesil pH alle 4, sokereita vähän, maitohappoa ja etikkahappoa, etanolia 7 97 Hyvä, yli 300h Hapot, Nova ja Prima pH alle 4, sokereita vähän, maitohappoa ja hieman etikkahappoa, etanolia 7-8 102-103 Varsin hyvä, yli 200h Säilörehut, kuiva-ainetta 54 % 4.11.2014 A F E F D E B C D 0 1 2 3 4 5 6 Control AIV Lactofast Biomin® Stabil Feedtech F18 Josilac Feedtech F22 Safesil AIV Nova AIV Prima g /k g D M pH 4.11.2014 F B D A E C F G F 0 10 20 30 40 50 60 70 g /k g D M Lactic acid AB B B AB B AB AB A B 0 20 40 60 80 100 120 140 160 180 g /k g D M Sugar Säilörehut, kuiva-ainetta 54 % C C A BC C BC B C B 0 2 4 6 8 10 12 14 16 g /k g D M Acetic acid B B A B B AB B B B 0 50 100 150 200 250 Rehuista tehtyjen seosrehujen aerobinen stabiilisuus Säilöntäaineen valinta • - happopohjaiset aina varmimmat jos ka< 25% tai jos esim. esikuivaus on venynyt epäsuotuisissa oloissa • - maitohappobakteeriymppeillä vain esikuivattua rehua (ka > 25%) ja suotuisissa säilöntäolosuhteissa • MUISTA: APILA on haasteellisempaa säilöttävää kuin heinäkasvit • Jos huolta rehun lämpenemisongelmasta, erityishuomio, että aerobisten mikrobien kasvu jää mahdollisimman vähäiseksi säilönnän eri vaiheissa, myös säilöntäaine voidaan valita erityisesti ottaen tavoitteeksi hyvä rehun aerobinen stabiilisuus, heijastuu myös seosrehuun. Aerobista stabiilisuutta parantavat: bentsoaatti, sorbaatti, propionihappo, etikkahappo, heterofermentativiiset maitohappobakteerit • Entä jos hankkisi useampia aineita erilaisia tarpeita varten? Entäs Meneekö ainetta oikea määrä? • Ovatko karhonkoko, korjuukoneen teho/ajonopeus ja säilöntäainepumpun teho sopivassa suhteessa toisiinsa ? Pumpun skaala saattaa loppua kesken tilanteiden vaihtuessa – Mittaa ! Meneekö säilöntäaine rehuun? - Suuttimien sijainti – erityisesti, jos karho on kapea suhteessa noukinpöytään - Haihtumistappiot? Entäpä säilöntäaineen annostelu ? Juha Luhtanen, NurmiArtturi-hanke ProAgria Maitovalmennus 2012 Matts Nysand,MTT Artturi-urakoitsijakoulutus 2011 • - suuttimien sijainti ja toimivuus Säilöntäaineen annostelutarkkuus paalauksessa, vaikuttavia tekijöitä • Happopumpun tuotto suhteessa karhon paksuuteen ja ajonopeuteen • Suuttimien sijoittelu – osuvatko karhoon • Suuttimien muoto – haihtuuko aine ilmaan? • Paksu karho – aine ei ehkä sekoitu tasaisesti massaan • Rehun kuiva-ainepitoisuuden vaihtelu säilöntätyön edetessä 4.11.2014 © Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 56 Palkovilja-kokoviljat säilörehun raaka-aineena Säilöntäkoe, hernevehnäkokovilja tai härkäpapuvehnäkokovilja Ilman säilöntäainetta: Herneveh nä Härkäpap uvehnä SEM1 Merkitsev yys2 Kuiva-aine g/kg 182 170 2.8 *** pH 4.06 4.01 0.012 * Käymistuotteet, g/kg ka etikkahappo 27.1 27.4 0.57 voihappo 0.79 0.53 0.034 *** maitohappo 140 130 3.3 * etanoli 34.7 21.7 1.29 ** Ammonium N g/kg kokonaistyppeä 92.4 67.7 1.99 *** Sokerit3 g/kg ka 10.3 12.0 3.61 *** Biologisten säilöntäaineiden merkitys jäi pieneksi • Biologisilla säilöntäaineilla säilöttyjen rehujen sokeripitoisuus oli hivenen korkeampi (3 g/kg ka, p= 0,0316), etikkahappopitoisuus pienempi (1,8 g/kg ka, p = 0,0215) ja etanolipitoisuus pienempi (2.5 g/kg ka, p = 0,0261) kuin ilman säilöntäainetta tehtyjen rehujen. • Vaikka edellä mainitut erot olivat tilastollisesti merkitseviä, ei havaitulla erolla ole käytännön merkitystä. Kuitenkin ne selvästi osoittavat, että biologisilla säilöntäaineilla on kyky ohjata käymistä toivottuun suuntaan. Tällä kertaa säilöttävässä kasvimateriaalissa oli kuitenkin jo lähtökohtaisesti paljon maitohappobakteereita, joten lisättyjen maitohappobakteerien vaikutus jäi pieneksi. AIV Ässä rajoitti käymistä ja valkuaisen hajoamista 2 2.5 3 3.5 4 4.5 5 HeVe PaVe HeVe PaVe Ilman säilöntäainetta AIV Ässä pH B B A A 0 20 40 60 80 100 120 140 160 HeVe PaVe HeVe PaVe Ilman säilöntäainetta AIV Ässä g/kg ka Maitohappo A A B C 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 HeVe PaVe HeVe PaVe Ilman säilöntäainetta AIV Ässä g/kg kok. N Ammonium N A B A C 0 5 10 15 20 25 30 HeVe PaVe HeVe PaVe Ilman säilöntäainetta AIV Ässä g/kg ka Etikkahappo A A C B 0 10 20 30 40 50 60 70 80 HeVe PaVe HeVe PaVe Ilman säilöntäainetta AIV Ässä g/kg ka Etanoli B C A D 0 20 40 60 80 100 120 140 160 HeVe PaVe HeVe PaVe Ilman säilöntäainetta AIV Ässä g/kg ka Sokerit B B B A Useat rehut lämpenivät jo noin 2 vrk kuluttua siilon avaamisesta! • Ainoa stabiili rehu oli hernevehnä, joka oli säilötty AIV Ässällä 0 50 100 150 200 250 Assa Bon SilAll kontrolli stab2ast stab2ast stab2ast stab2ast sr sr sr sr HeVe HeVe HeVe HeVe Sarja1 0 50 100 150 200 250 Assa Bon SilAll kontrolli stab2ast stab2ast stab2ast stab2ast sr sr sr sr PapuVe PapuVe PapuVe PapuVe Sarja1 ALUSTAVIA TULOKSIA YHTEENVETO palkokokoviljojen säilönnästä : • Luomutilan säilöntäainevaihtoehdot niukat? • Seoskokoviljat ovat haasteellisia säilöä! • Puristenestetappiot iso ongelma, ja ympäristöriski • Rehun jäätyminen? • Maittavuus voi kärsiä voimakkaasti käyneissä rehuissa • Rehu voi olla erittäin herkkää lämpenemään siilon avaamisen jälkeen MTT Agrifood Research Finland, the Finnish Forest Research Institute (Metla), the Finnish Game and Fisheries Research Institute (RKTL) and the statistical services of the Information Centre of the Ministry of Agriculture and Forestry (Tike) are to be merged under a new entity called Natural Resources Institute Finland (Luke) as of 1 January 2015. Thank you