Hyvä säilörehu – mitä se on? Yhteenveto Arja Seppälä, Tutkija, MMM MTT, Kotieläintuotannon tutkimus, Jokioinen Erota toisistaan säilönnällinen laatu ja rehun sulavuus, ne ovat kaksi eri asiaa. Sulavuus huononee kasvuston vanhentuessa ja korsiintuessa, mutta siitä riippumatta on mahdollista saavuttaa hyvä säilönnällinen laatu Nuori kasvimassa lehtevää – helpompi tiivistää Erota toisistaan säilönnällinen laatu ja rehun sulavuus, ne ovat kaksi eri asiaa. Sulavuutta mitataan D-arvolla, joka siis on sulavan orgaanisen aineen osuus kuiva-aineesta: Tyypillisesti 600-720 g/kg ka Säilönnällinen laatu: *käymislaatu: -pH, maitohappo, sokerit, haihtuvat rasvahapot, ammoniakki – LAATUARVOSANA: 4-10 (Artturi) * Mikrobiologinen laatu: homeet, bakteerit, hiivat Yhdistelmämittarit kuvaavat molempia: - syönti-indeksi - ME-indeksi • Tutkimustuloksia nurmen epifyyttifloorasta. (no 3, 4, 10, 11, 22 ja 23 WERMKE ym. 1973, no 1, 8, 12 ja 17 KASZUBIAK ja MUSZYÑSKA 1987, no 5, 6, 14 ja 15 ROOKE 1990, no 2, 13, 19 ja 21 MÜLLER ym. 1993, no 7, 9, 16, 18 ja 20 RAURAMAA 1996). • 1. Bakteerien kokonaismäärä, 2-6. maitohappobakteerit, 7-8. laktobasillien kokonaismäärä, 9-12. kolibakteerit, 13-15. enterobakteerit, 16-17. klostridi-itiöt (log MPN/g), 18-19. homeet, 20-23. hiivat. (Lähde Seppälä 1997) 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Tutkimustuloksen numero lo g c fu /g keskiarvo max keskiarvo+hajonta keskiarvo-hajonta min Maitohappobakteereja Kolibakteerit Enterobakt Klostridit Hiivat ja homeet Mitä säilörehun säilönnässä tapahtuu? Maitohappokäyminen ja hapettomat olosuhteet ovat säilörehun säilönnän perusta rehun SOKERIT MAITO- HAPPO pH laskee, eli rehusta tulee hapanta haitalliset mikrobit eivät kykene kasvamaan SÄILÖNNÄN ONNISTUMISEN MITTARIT rehun SOKERIT MAITO- HAPPO pH laskee, eli rehusta tulee hapanta haitalliset mikrobit eivät kykene kasvamaan rehun esikuivaus happolisä maitohappo- bakteeriympit Haitallisten mikrobien toiminnasta kertovat: * ammoniakkityppi * haihtuvat rasvahapot * Liukoisen typen osuus Rehun laadun riskitekijät: Säilönnällinen laatu: • liika märkyys: sokerit loppuvat, pH jää ylös, virhekäyminen • - riittämätön tiivistys – happi ei lopu riittävän nopeasti – virhekäyminen, haittamikrobit • - reiät muovissa tai riittämätön muovi – happea pääsee rehuun, haittamikrobit lisääntyvät: homemyrkkyjä rehuun! • Epäpuhtaudet rehussa, kulo, liete, olki Sulavuus: • Kasvavien eläinten tai imettävien emojen ruokinnassa rehun huono sulavuus (kortisuus) johtaa heikkoon kasvuun • Olki tai kulo myös huonosti sulavaa