Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan

    • Utilisation of reactive lysine from meat and bone meals of different ash content by growing-finishing pigs 

      Partanen, Kirsi; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; van Gilse van der Pals, Nina
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)
      Kasvatuskokeessa selvitettiin, miten soijarouheen korvaaminen tuhkapitoisuudeltaan erilaisilla lihaluujauhoilla vaikuttaa sikojen tuotantotuloksiin ja teuraslaatuun, kun rehuseokset optimoitiin käyttökelpoisen lysiinin ...
    • Variability of herbage production in mixed leys as related to ley age and environmental factors: a farm survey 

      Riesinger, Paul; Herzon, Irina
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Influences of ley age, soil properties, and geographical location on the herbage production of red clover-grass leys were determined under practical conditions on 27 organic farms located in the southern and in the ...
    • Variation in biomass related variables of reed canary grass 

      Sahramaa, Mia; Ihamäki, Helena; Jauhiainen, Lauri
      Agricultural and Food Science in Finland : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2003)
      Monivuotinen ruokohelpi (Phalaris arundinacea L.) on melko uusi bioenergian ja paperin raaka-aineeksi soveltuva heinäkasvi Pohjois-Euroopassa. Ruokohelven lajikejalostus aloitettiin Suomessa, koska kotimaisia lajikkeita ...
    • Vertical market integration and competition : the meat sector in Slovenia 

      Bojnec, tefan; Günter, Peter
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      This paper presents price transmission models explaining the farm-to-retail price spread and degree of competition in the meat marketing chains during the period of economic transition in Slovenia. The meat marketing ...
    • Viruses and their significance in agricultural and horticultural crops in Finland 

      Tapio, Eeva; Bremer, Katri; Valkonen, Jari P.T.
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Intensiivinen kasvivirustutkimus alkoi Suomessa vasta n. 40 vuotta sitten, vaikka virusten tartuttamista viljelykasveista on dokumentoituja havaintoja yli 60 vuoden ajalta. Suomen maanviljelyssä tapahtui suuria muutoksia ...
    • Viscosity of beta-glucan in oat products 

      Anttila, Heli; Sontag-Strohm, Tuula; Salovaara, Hannu
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Kauran jyvä, kauran ydin sisältää 3-4 % ns. vaihtuvasidoksellista beetaglukaania, jossa glukoosiyksiköt liittyvät haaroittumattomaksi ketjuksi ß(1 4)- ja ß(1 3)-sidoksin. Ravitsemuksellisesti kauran beetaglukaani luetaan ...
    • Waste composts as nitrogen fertilizers for forage leys 

      Tontti, Tiina; Nykänen, Arja; Kuisma, Miia
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      Heinänurmi ja apila-heinänurmi perustettiin suojaviljaan keväällä 2000 ja lannoitettiin perustamisvaiheessa biojätekompostin tai biojäte-puhdistamolietekompostin kahdella eri tasolla. Tavanomaisella heinänurmella ...
    • Water baths for farmed mink: intra-individual consistency and inter-individual variation in swimming behaviour, and effects on stereotyped behaviour 

      Mononen, Jaakko; Mohaibes, Maarit; Savolainen, Sakari; Ahola, Leena
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Tutkimme turkistiloilla kasvatettavien minkkien (Mustela vison) uimakäyttäytymistä ja sen mittaamista, uimakäyttäytymisessä esiintyvää yksilöllistä vaihtelua sekä uimismahdollisuuden vaikutusta stereotyyppiseen käyttäytymiseen ...
    • Water repellency of clay, sand and organic soils in Finland 

      Rasa, Kimmo; Horn, Rainer; Räty, Mari; Yli-Halla, Markku; Pietola, Liisa
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)
      Kun kuivaan, huokoiseen maahan tiputettu vesipisara ei imeydy välittömästi, maa on vettä hylkivää eli hydrofobista. Lämpimien ilmastoalueiden karkeilla mailla vedenhylkivyys on yleisesti havaittu ja tutkittu ominaisuus. ...
    • Web-based reference databases and subject gateways to locate current research information in agricultural and food sciences - a Finnish perspective 

      Aaltonen, Maj-Lis; Hagelin, Ritva
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Tietokannat ja www ovat mullistaneet tiedonhakijan markkinat. Painettu julkaisuluettelo palveli kauan Agricultural and Food Science in Finland -lehden lukijoita, mutta painetun luettelon julkaiseminen ei enää ole ...
    • Weed flora and weed management of field peas in Finland 

      Salonen, Jukka; Hyvönen, Terho; Jalli, Heikki
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      MTT:n tutkimushankkeeseen Kotimaista valkuaista herneestä sisältyi vuosina 2002 2003 hernepeltojen rikkakasvikartoitus Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Satakunnassa ja Uudellamaalla. Tutkimustilat valittiin satunnaisesti ...
    • Weed flora in organically grown spring cereals in Finland 

      Salonen, Jukka; Hyvönen, Terho; Jalli, Heikki
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Luonnonmukaisesti viljeltyjen kevätviljapeltojen rikkakasvillisuutta kartoitettiin Etelä- ja Keski-Suomessa vuosina 1997-1999 yhteensä 15 tutkimusalueella. Aineistoa kerättiin yhteensä 79 tilalta ja 165 pellolta, joista ...
    • Weed occurrence in Finnish coastal regions: a survey of organically cropped spring cereals 

      Riesinger, Paul; Hyvönen, Terho
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      Tutkimuksessa vertailtiin eteläisen (Itä-Uusimaa, Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa) ja Pohjanmaan rannikkoalueiden luonnonmukaisesti viljeltyjen kevätviljapeltojen rikkakasviyhteisöjä. Alueet eroavat toisistaan ...
    • Weeds in spring cereal fields in Finland - a third survey 

      Salonen, Jukka; Hyvönen, Terho; Jalli, Heikki
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Kevätviljapeltojen rikkakasvillisuutta kartoitettiin Etelä- ja Keski-Suomessa vuosina 1997-1999 yhteensä 16 tutkimusalueella. Aineistoa kerättiin tavanomaisesti ja luonnonmukaisesti viljellyiltä pelloilta. Tutkimuksessa ...
    • What explains the widening gap between the retail and producer prices of food? 

      Kuosmanen, Timo; Niemi, Jyrki
      Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      Monissa empiirisissä tutkimuksissa Euroopassa ja USA:ssa on havaittu kasvava ero elintarvikkeiden vähittäismyyntihintojen ja tuottajahintojen välillä. Sama koskee useita eri elintarviketuotteita. Tämä ero, eli niin sanottu ...
    • Whole sales market for fresh potatoes in Finland 

      Jalonoja, Kati; Kyösti Pietola
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä tietoa Suomen ruokaperunamarkkinoista, edesauttaa markkinoiden toimivuutta ja parantaa markkinaosapuolten, etenkin ruokaperunantuottajien, kilpailuasemaa. Tutkimuksessa estimoitiin ...
    • Wild rice - a potential new crop for Finland 

      Mäkelä, Pirjo; Archibold, William O.; Peltonen-Sainio, Pirjo
      Agricultural and Food Science in Finland : 5-6 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)
      Villiriisi on Pohjois-Amerikassa kasvava yksivuotinen heinäkasvi. Se viihtyy järvissä ja hitaasti virtaavissa joissa. Intiaanit ovat käyttäneet villiriisiä viljojen tapaan ravinnoksi vuosituhansien ajan. Villiriisi ...
    • Wilting and inoculation of Lactobacillus buchneri on intercropped triticale-fava silage: effects on nutritive, fermentative and aerobic stability characteristics 

      Martínez-Fernández, Adela; Soldado, Ana; Vicente, Fernando; Martínez, Antonio; de la Roza-Delgado, Begoña
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2010)
      This study investigated the effects of wilting and Lactobacillus buchneri inoculation on fermentation end products, DM recovery, nutritive characteristics and aerobic stability in organically grown triticale-fava bean ...
    • Winter triticale yield formation and quality affected by N rate, timing and splitting 

      Alaru, Maarika; Laur, Ülle; Eremeev, Viacheslav; Reintam, Endla; Selge, Are; Noormets, Merrit
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      The field experiment was conducted to study the effects different nitrogen (N) quantities (N0 120 kg ha-1) and application regimes (N applied at stages of tillering BBCH28 30 and flag leaf sheath opening BBCH47) on (i) the ...
    • Wooded meadows of Estonia: conservation efforts for agricultural landscape 

      Sammul, Marek; Kattai, Kaili; Lanno, Kaire; Meltsov, Vivika; Otsus, Merit; Nõuakas, Liggi; Kukk, Dora; Mesipuu, Meeli; Kukk, Toomas
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      We provide an overview of the amount and ecological condition of wooded meadows throughout Estonia after significant changes in agriculture in the second part of 20th century. We also present the first attempt to estimate ...