Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan

    • Third sector organizations in rural development: a transaction cost perspective 

      Valentinov, Vladislav
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      In many parts of the world, rural development is supported by third sector organizations, such as nongovernmental organizations, farmer associations, and cooperatives. This essay develops a transaction cost explanation ...
    • Three mechanical weed control techniques in spring cereals 

      Lötjönen, Timo; Mikkola, Hannu Juhani
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Maatalouden tutkimuskeskusAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Luonnonmukaisessa viljan viljelyssä rikkakasvit torjutaan usein rikkakasviäestyksellä. Äestyksen teho on heikko suuriin siemenrikkakasveihin ja kestorikkakasveihin. Siksi tässä tutkimuksessa kehitettiin äestystä järeämpi ...
    • Timing applications of growth regulators to alter spring cereal development at high latitudes 

      Rajala, Ari; Peltonen-Sainio, Pirjo
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research Finland, 2002)
      Kasvunsääteitä käytetään perinteisesti viljojen laontorjuntaan. Monet, lähinnä ulkomaiset tutkimustulokset antavat kuitenkin viitteitä, että kasvunsäädekäsittelyllä voidaan vaikuttaa korren pituuskasvun lisäksi myös muihin ...
    • Timing incorporation of different green manure crops to minimize the risk of nitrogen leaching 

      Känkänen, Hannu; Kangas, Arjo; Mela, Timo; Nikunen, Unto; Tuuri, Hannu; Vuorinen, Martti
      Agricultural and Food Science in Finland : 5-6 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)
      Kun viherlannoituskasvusto muokataan maahan, voi kasvusto sisältää suuria määriä typpeä. Etenkin palkokasveja sisältävien kasvustojen typpipitoisuus on korkea, jolloin typen vapautuminen on edullisissa olosuhteissa nopeaa. ...
    • Timing of primary growth harvest affects the yield and nutritive value of timothy-red clover mixtures 

      Rinne, Marketta; Nykänen, Arja
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Kasvuajan jakamisen vaikutuksia ensimmäisen ja toisen sadon kesken tutkittiin Juvalla kahtena vuonna luonnonmukaisesti viljeltyyn seosnurmeen, jonka pääkasvilajeja olivat timotei ja puna-apila. Ensimmäinen sato korjattiin ...
    • Training dairy bull calves to stay within light-built electric fences (Research Note) 

      Martiskainen, Paula; Tuomisto, Leena; Huuskonen, Arto; Mononen, Jaakko
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Maitotiloilla laitumien aitaamiseen käytetään yleensä kustannuksiltaan edullisia kevyitä sähköpaimenaitoja, jotka eivät kuitenkaan pysäytä eläimiä, elleivät ne ole oppineet kunnioittamaan aitoja laidunalueen rajoina. ...
    • Undersowing Italian ryegrass diminishes nitrogen leaching from spring barley 

      Lemola, Riitta; Turtola, Eila; Eriksson, Christian
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Savi-, hiesu-, hieta- ja turvelysimetreissä tutkittiin aluskasviksi kylvetyn Italian raiheinän ja muokkausajan vaikutusta typen huuhtoutumiseen ja pääkasvina kasvaneen ohran satoon Jokioisissa vuosina 1993-1996. Kivennäismaille ...
    • Understanding the diversification and specialization of farm businesses 

      Hansson, Helena; Ferguson, Richard; Olofsson, Christer
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2010)
      This paper addresses the development of farm businesses in Sweden, 2000 2007, with regard to their specialization in single farm enterprises, diversified agricultural production and diversification with new income-generating ...
    • Universally primed polymerase chain reaction analysis of Fusarium avenaceum isolated from wheat and barley in Finland 

      Yli-Mattila, Tapani; Mironenko, Nina V.; Alekhina, Irina A.; Hannukkala, Asko; Bulat, Sergey A.
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Suomalaisia vehnästä ja ohrasta eristettyjä punahomekantoja (Fusarium avenaceum) tutkittiin UP-PCR (Universally Primed Polymerase Chain Reaction) -menetelmällä. F. avenaceum -kannat voitiin jakaa erilaisilla feneettisillä ...
    • Uptake of heavy metals by plants from airborne deposition and polluted soils 

      Yläranta, Toivo
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Sinkin, kuparin, lyijyn, kadmiumin ja nikkelin kertymistä lehtisalaattiin, vehnän jyviin ja olkiin, timoteihin ja italianraiheinään tutkittiin vuonna 1985, 1986 ja 1988 Harjavallassa ja sen ympäristössä sekä vertailupaikkakunnalla ...
    • Use of individual race results in the estimation of genetic parameters of trotting performance for Finnhorse and Standardbred trotters 

      Thuneberg-Selonen, Terhi; Pösö, Jukka; Mäntysaari, Esa; Ojala, Matti
      Agricultural and Food Science in Finland : 4-5 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1999)
      Vuonna 1996 käynnistyneen projektin tarkoituksena oli kehittää eläinmalli-BLUP -menetelmään perustuva ravihevosten jalostusarvostelusysteemi. Lähtökohtana oli kilpailukohtaisten tulosten tarjoama mahdollisuus määritellä ...
    • Use of inoculated lactic acid bacteria in fermenting sour cabbage 

      Petäjä, Esko; Myllyniemi, Päivi; Petäjä, Pasi; Ollilainen, Velimatti; Piironen, Vieno
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Hapanvihannesten fermentointi on tapahtunut perinteisesti vihannesten omien maitohappobakteerien (MHB) avulla. Monissa muissa hapatetuissa elintarvikkeissa fermentointi tapahtuu valmisteeseen lisättyjen MHB:n avulla. ...
    • Use of rapeseed and pea grain protein supplements for organic milk production 

      Khalili, Hannele; Kuusela, Eeva; Saarisalo, Eeva; Suvitie, Marjatta
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1999)
      Tutkimuksessa selvitettiin lypsylehmille annettavaan väkirehuun lisätyn valkuaisrehun vaikutuksia rehun syöntiin, maidontuotantoon, maidon koostumukseen ja ruokinnan sulavuuteen. Nurmi-apilasäilörehua annettiin vapaasti. ...
    • Use of secondary somatic embryos promotes genetic fidelity in cryopreservation of cocoa (Theobroma cacao L.) 

      Fang, Jong-Yi; Wetten, Andy; Adu-Gyamfi, Raphael; Wilkinson, Mike; Rodriguez-Lopez, Carlos
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      The inability to conserve cocoa (Theobroma cacao L.) germplasm via seed storage and the vulnerability of field collections make the establishment of cryopreserved genebanks for the crop a priority. An effective ...
    • Utilisation of reactive lysine from meat and bone meals of different ash content by growing-finishing pigs 

      Partanen, Kirsi; Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; van Gilse van der Pals, Nina
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)
      Kasvatuskokeessa selvitettiin, miten soijarouheen korvaaminen tuhkapitoisuudeltaan erilaisilla lihaluujauhoilla vaikuttaa sikojen tuotantotuloksiin ja teuraslaatuun, kun rehuseokset optimoitiin käyttökelpoisen lysiinin ...
    • Variability of herbage production in mixed leys as related to ley age and environmental factors: a farm survey 

      Riesinger, Paul; Herzon, Irina
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Influences of ley age, soil properties, and geographical location on the herbage production of red clover-grass leys were determined under practical conditions on 27 organic farms located in the southern and in the ...
    • Variation in biomass related variables of reed canary grass 

      Sahramaa, Mia; Ihamäki, Helena; Jauhiainen, Lauri
      Agricultural and Food Science in Finland : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2003)
      Monivuotinen ruokohelpi (Phalaris arundinacea L.) on melko uusi bioenergian ja paperin raaka-aineeksi soveltuva heinäkasvi Pohjois-Euroopassa. Ruokohelven lajikejalostus aloitettiin Suomessa, koska kotimaisia lajikkeita ...
    • Vertical market integration and competition : the meat sector in Slovenia 

      Bojnec, tefan; Günter, Peter
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandMTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      This paper presents price transmission models explaining the farm-to-retail price spread and degree of competition in the meat marketing chains during the period of economic transition in Slovenia. The meat marketing ...
    • Viruses and their significance in agricultural and horticultural crops in Finland 

      Tapio, Eeva; Bremer, Katri; Valkonen, Jari P.T.
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Intensiivinen kasvivirustutkimus alkoi Suomessa vasta n. 40 vuotta sitten, vaikka virusten tartuttamista viljelykasveista on dokumentoituja havaintoja yli 60 vuoden ajalta. Suomen maanviljelyssä tapahtui suuria muutoksia ...
    • Viscosity of beta-glucan in oat products 

      Anttila, Heli; Sontag-Strohm, Tuula; Salovaara, Hannu
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Kauran jyvä, kauran ydin sisältää 3-4 % ns. vaihtuvasidoksellista beetaglukaania, jossa glukoosiyksiköt liittyvät haaroittumattomaksi ketjuksi ß(1 4)- ja ß(1 3)-sidoksin. Ravitsemuksellisesti kauran beetaglukaani luetaan ...