Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan

    • Selenium content of Finnish oats in 1997-1999: effect of cultivars and cultivation techniques 

      Eurola, Merja; Hietaniemi, Veli; Kontturi, Markku; Tuuri, Hannu; Kangas, Arjo; Niskanen, Markku; Saastamoinen, Marketta
      Agricultural and Food Science : 1-2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2004)
      Tutkimus oli osa Kaura raaka-aineen laadunohjausjärjestelmä -hanketta, jossa selvitettiin laajasti suomalaisen kauran laatua ja soveltuvuutta elintarvikeja rehukäyttöön. Tavoitteena oli selvittää kauran seleenipitoisuuksia ...
    • Sensitivity of soil phosphorus tests in predicting the potential risk of phosphorus loss from pasture soil 

      Soinne, Helena; Saarijärvi, Kirsi; Karppinen, Minna; Hartikainen, Helinä
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Maan fysikaalisten ja kemiallisten olosuhteiden muutokset sekä muutokset maan fosforitilassa voivat edistää fosforin (P) huuhtoutumista maasta ja sitä kautta myös vesistöjen rehevöitymistä. Tutkimuksen tarkoituksena oli ...
    • Sensitivity of temperate grassland species to elevated atmospheric CO2 and the interaction with temperature and water stress 

      Jones, Michael B.; Jongen, Marjan
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Monien lauhkean vyöhykkeen nurmikasvien kasvua rajoittavat talvella ja keväällä kylmyys ja kesällä kuivuus. Ilmaston muutos, jonka aiheuttaa ilmakehän kasvihuonekaasujen pitoisuuden kasvu, voi vaikuttaa suoraan ja epäsuorasti ...
    • Short term behavioural consequences of denied access to environmental facilities in mink 

      Hansen, Claus Peter Bjælke; Jeppesen, Leif Lau
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, kumpi turhauttaa tarhaminkkiä enemmän, uimaan pääsyn estäminen vai tyhjään häkkiin pääsyn estäminen. Myös uintimahdollisuuden, tyhjän häkin ja pesäkopin suhteellista merkitystä ...
    • Simulated nitrogen leaching, nitrogen mass field balances and their correlation on four farms in south-western Finland during the period 2000 2005 

      Rankinen, Katri; Salo, Tapio; Granlund, Kirsti; Rita, Hannu
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)
      Typpitase kuuluu niihin EU:n ympäristöindikaattoreihin, joiden avulla yritetään seurata maataloudessa tapahtuvia muutoksia. Typpitaseessa lasketaan maahan jääneen typen ylijäämä, kun lannoitteissa lisätyn typen määrästä ...
    • Simulation of spring wheat responses to elevated CO2 and temperature by using CERES-wheat crop model 

      Laurila, Heikki
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      CERES wheat -kasvumallilla simuloitiin kohotettujen CO2:n (700 ppm, parts per million) ja lämpötilan (+3 °C) vaikutuksia kevätvehnälajike Polkan (Triticum aestivum L., cv. Polkka) fenologiseen kehitykseen sekä biomassa- ...
    • Sodium reduction in cooked meat products by using commercial potassium phosphate mixtures 

      Ruusunen, Marita; Niemistö, Markku; Puolanne, Eero
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2002)
      Suolan lisäksi natriumfosfaatti suurentaa lihavalmisteiden natriumpitoisuutta. Useat natriumfosfaatit sisältävät 30 % natriumia. Tämän vuoksi tutkimuksessa selvitettiin, miten natriumfosfaatin korvaaminen kaliumfosfaatilla ...
    • Soil nitrate N as influenced by annually undersown cover crops in spring cereals 

      Känkänen, Hannu; Eriksson, Christian; Räkköläinen, Mauri; Vuorinen, Martti
      Agricultural and Food Science in Finland : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2003)
      Viljan aluskasveja käytetään sekä typen huuhtoutumisen estämiseen että typen tuottamiseen. Ensin mainittuun tarkoitukseen sopivia ovat heinät ja jälkimmäiseen ilmakehästä typpeä sitovat apilat. Tutkimuksessa selvitettiin, ...
    • Soil parameter variability affecting simulated fieldscale water balance, erosion and phosphorus losses 

      Bärlund, Ilona; Tattari, Sirkka; Puustinen, Markku; Koskiaho, Jari; Yli-Halla, Markku; Posch, Maximilian
      Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      Peltomittakaavaista mallinnusta käytetään yleisesti silloin, kun tarkastellaan prosessien kuten pintavalunnan ja perkolaation välisiä riippuvuussuhteita, arvioidaan toimenpiteitä maataloudesta tulevien huuhtoumien ...
    • Soil temperature regimes in Finland 

      Yli-Halla, Markku; Mokma, Delbert L.
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1998)
      Amerikkalaista alkuperää olevassa maannosten luokitteluun kehitetyssä Soil Taxonomy -järjestelmässä käytetään yhtenä luokitteluperusteena maan lämpötilaa 50 cm syvyydessä. Maan lämpötila vaikuttaa varsinkin viileiden ...
    • Soils in a young landscape on the coast of southern Finland 

      Mokma, Delbert L.; Yli-Halla, Markku; Hartikainen, Helinä
      Agricultural and Food Science in Finland : 4 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Helsingin yliopiston Viikin opetus- ja tutkimustilan pelloilla, niiden vieressä olevalla moreenialueella ja meren äärellä olevassa ruovikossa tutkittiin kahdeksan maaprofiilia n. 1,5 metrin syvyyteen ja niissä esiintyvät ...
    • Soils in an agricultural landscape of Jokioinen, south-western Finland 

      Yli-Halla, Markku; Mokma, Delbert L.
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2001)
      Jokioisissa tutkittiin 11 maaprofiilia noin 1,5 metrin syvyyteen ja määritettiin niissä esiintyvät maannokset. Maista kahdeksan oli viljeltyjä, kaksi oli metsämaita ja yksi Loimijoen tulva-alueella oleva entinen viljelymaa. ...
    • Sources of acidity and metals in a stream draining acid sulphate soil, till and peat, western Finland, revealed by a hydrochemical and sulphur isotope study 

      Åström, Mats; Spiro, Baruch
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      The main aim of this study was to determine, during extreme hydrological conditions, the source(s) of acids, sulphate and metals (alkali and alkaline earths) in the Munsala stream (western Finland) draining mainly acid ...
    • Sowing time affects the abundance of pests and weeds in winter rye 

      Huusela-Veistola, Erja; Jalli, Heikki; Salonen, Jukka; Pahkala, Katri; Laine, Antti
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      Rukiin viljelyala Suomessa on vähentynyt 1950-luvun 122 000 hehtaarista nykyiseen noin 30 700 hehtaariin (v. 2003). Viljelyn vähenemisen syynä on ollut syksyn kylvöolosuhteiden epävakaus ja pitkäkortisten lajikkeiden huono ...
    • Spring barley yield and nitrogen recovery after application of peat manure and pig slurry 

      Mattila, Pasi K
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      Vähän maatunutta rahkaturvetta on perinteisesti käytetty kuivikkeena, koska se sitoo tehokkaasti lannan nestettä ja ammoniakkia. Uudempi tapa hyödyntää turvetta on lietelannan imeyttäminen turpeeseen silloin, kun lantavarasto ...
    • Spring Cereals: From Dynamic Ideotypes to Cultivars in Northern Latitudes 

      Mäkelä, Pirjo; Muurinen, Susanna; Peltonen-Sainio, Pirjo
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      Ideotyypillä tarkoitetaan kasvustoa, jossa yhdistyvät kaikki tarvittavat ja hyödylliset ominaisuudet hyvälaatuisen ja korkean sadon tuottamiseksi tietyssä kasvuympäristössä. Kasvuympäristön huomioiminen on erityisen ...
    • Stream plant chemistry as indicator of acid sulphate soils in Sweden 

      Lax, Kaj
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      Results from the biogeochemical mapping (roots of aquatic plants and Fontinalis antipyretica) conducted by the Geological Survey of Sweden (SGU) reflects the metal load of surface waters draining acid sulphate (AS) soils ...
    • Subsoil compaction due to wheel traffic. 

      Alakukku, Laura
      Agricultural and Food Science in Finland : 4-5 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1999)
      Maataloudessa käytettävien koneiden tehot ja painot ovat kasvanut viime vuosikymmenien aikana jatkuvasti. Tämä on lisännyt pohjamaan tiivistymisriskiä. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan, miten maan ominaisuudet ja ...
    • Successive alkalinity producing system for the treatment of acid sulphate soil runoff: preliminary results of a field trial 

      Kustula, Virve; Witick, Allan; Meriläinen, J
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      Artikkelissa on käsitelty happamien sulfaattimaiden kuivatusvesien käsittelyyn suunnitellun koelaitoksen toimintaa kahden ensimmäisen käyttövuoden ajalta. Koelaitos on perustettu Ilmajoelle Rintalan pengerrysalueelle. ...
    • Supply chain integrated LCA approach to assess environmental impacts of food production in Finland 

      Usva, Kirsi; Saarinen, Merja; Katajajuuri, Juha-Matti; Kurppa, Sirpa
      Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
      MTT:llä aloitettiin 1990-luvun lopulla tutkimuskokonaisuus, jonka tarkoituksena oli tuottaa kattavasti tietoa suomalaisen ruuantuotannon ympäristövaikutuksista. Tavoitteena oli arvioida elintarvikkeiden ympäristövaikutuksia ...