Agricultural and Food Science - Selaus nimekkeen mukaan

    • Policy harmonized approach for the EU agricultural sector modelling 

      Salputra, Guna; Chantreuil, Frédéric; Hanrahan, Kevin; Donnellan, Trevor; van Leeuwen, Myrna; Erjavec, Emil
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
      Policy harmonized (PH) approach allows for the quantitative assessment of the impact of various elements of EU CAP direct support schemes, where the production effects of direct payments are accounted through reaction ...
    • Policy-related transaction costs of agricultural policies in Finland 

      Ollikainen, Markku; Lankoski, Jussi; Nuutinen, Sami
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2008)
      This paper assesses policy-related transaction costs (PRTC) associated with the main agricultural and agri-environmental policy instruments in Finland. We find that area-based income support measures entail low transaction ...
    • Polymer coated turnip rape seed did not facilitate early broadcast sowing under Finnish growing conditions 

      Peltonen-Sainio, Pirjo; Känkänen, Hannu; Pahkala, Katri; Salo, Yrjö; Huusela-Veistola, Erja; Peltonen, Jari
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      Kanadassa on kehitetty kustannuksia saastava ja tyohuippuja tasaava vaihtoehtoinen rapsin kylvomenetelma. Patentoidussa menetelmassa rapsin siemen pinnoitetaan polymeerilla (GrowTec ExtenderÆÊ), joka on vesiliukoinen ja ...
    • Potential economic effects of climate change on Finnish agriculture 

      Kettunen, Lauri
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Kun arvioidaan ilmastonmuutoksen taloudellisia vaikutuksia Suomen maataloudelle, on otettava huomioon sekä kustannusten että tulojen muutokset. Tuloihin vaikuttavat pääasiassa satotason muutokset, mutta kustannuksiin useat ...
    • Precision of commercial soil testing practice for phosphorus fertilizer recommendations in Finland 

      Peltovuori, Tommi
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1999)
      Maatalouden ympäristötukijärjestelmän käyttöönotto vuonna 1995 on korostanut viljavuusanalyysin merkitystä fosforilannoituksen suunnittelussa ja laajentanut voimakkaasti viljavuusanalyysimarkkinoita Suomessa. Viljelijä ...
    • Predicting body weight from body measurements of pre-pubertal Ayrshire heifers 

      Mäntysaari, Päivi
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mittausten käyttökelpoisuutta 3-10 kuukauden ikäisten hiehojen elopainon määrittämisessä. Elopainon kehityksen seuraaminen jo alkukasvatuskaudella on välttämätöntä, sillä utareen ...
    • Predicting the yield of spring wheat by weather indices in Finland: implications for designing weather index insurances 

      Pietola, Kyösti; Myyrä, Sami; Jauhiainen, Lauri; Peltonen-Sainio, Pirjo
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
      This paper quantifies the spring wheat yield conditional on temperature- and rainfall-based weather indices in Finland. The estimating equations are standardized and simplified so that they provide information for designing ...
    • Prediction of silage composition and organic matter digestibility from herbage composition and pepsin-cellulase solubility 

      Huhtanen, Pekka; Nousiainen, Juha; Rinne, Marketta
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
      Tässä tutkimuksessa selvitettiin mahdollisuuksia ennustaa nurmisäilörehun koostumus ja sulavuus säilörehun raaka-aineena käytetyn ruohon koostumus- ja in vitro -sulavuusmääritysten perusteella. Aineisto koostui timotein ...
    • Preface 

      Vanhatalo, Aila
      Agricultural and Food Science : 3-4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
    • Preface 

      Uosukainen, Marjatta
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2009)
    • Preface 

      Åström, Mats
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
    • Preface 

      Pietola, Kyösti; Lankoski, Jussi
      Agricultural and Food Science : 3 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2005)
    • Preface 

      Turtola, Eila
      Agricultural and Food Science : 4 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2007)
    • Preliminary studies on using LAB strains isolated from spontaneous sauerkraut fermentation in combination with mineral salt, herbs and spices in sauerkraut and sauerkraut juice fermentations 

      Wiander, Britta; Korhonen, H.J.T
      Agricultural and Food Science : 2 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2011)
      Tutkimuksen tavoitteena oli alustavasti selvittää voidaanko tuottaa hyvää hapankaalia ja hapankaalimehua yhdistämällä fermentoinneissa alhaista suolamäärää, yrttejä, mausteita ja starttereita. Fermentoinneissa käytetyn ...
    • Preparation, properties and applications of wheat gluten edible films 

      Tanada-Palmu, Patricia; Helén, Harry; Hyvönen, Lea
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Elintarvikkeiden pakkaamiseen soveltuvien syötävien kalvojen kehittäminen on ollut viime vuosina voimakkaan mielenkiinnon kohteena. Tässä tutkimuksessa valmistettiin kalvoja vehnägluteenista käyttäen pehmittimenä eri ...
    • Pressure to change and resistance against it: consumer perceptions and acceptance of nutritionally modified foods 

      Tuorila, Hely
      Agricultural and Food Science in Finland : 2 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2000)
      Mieltymykset ja tottumukset ohjaavat yksilöllisiä ruokavalintoja ja voivat helposti johtaa esimerkiksi rasvan tai ruokasuolan liialliseen käyttöön. Aistinvaraista tutkimusta tarvitaan mitattaessa koostumuksen vaikutusta ...
    • Prochloraz tolerance of Pyrenophora teres population in Finland 

      Serenius, Marjo; Manninen, Outi
      Agricultural and Food Science : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2006)
      Ohranverkkolaikku on tärkein taudinaiheuttaja suomalaisessa ohranviljelyssä, ja se aiheuttaa aroilla ohralajikkeilla keskimäärin 40 % tautisuuden ja merkittäviä satotappioita. Tautia torjutaan siemenpeittauksella tai ...
    • Production of a cellulosic substrate susceptible to enzymatic hydrolysis from prehydrolyzed barley husks 

      Moldes, Ana Belén; Cruz, José Manuel; Domíniquez, José Manuel; Parajó, Juan Carlos
      Agricultural and Food Science in Finland : 1 (MTT Agrifood Research FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 2002)
      An effective process for the chemical-biotechnological utilization of barley husks is reported. A first treatment with sulfuric acid (prehydrolysis) allowed the solubilization of hemicelluloses to give xylose-containing ...
    • Production of calves following nonsurgical transfer of fresh and refrigerated bovine demi-embryos 

      Bredbacka, Peter; Jaakma, Ülle; Müürsepp, Ilmar
      Agricultural and Food Science in Finland : 5 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of FinlandAgricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1996)
      Alkionhalkaisun ja -siirron tehokkuutta selvitettiin kahdessa kokeessa siirtämällä halkaistuja alkioita tuoreina tai yön yli säilytyksen (4°C) jälkeen. Alkionhalkaisut suoritettiin yksinkertaisella mikroveitsitekniikalla ...
    • Production of fungal volatile organic compounds in bedding materials 

      Lappalainen, Sanna; Pasanen, Anna-Liisa; Pasanen, Pertti; Kalliokoski, Pentti
      Agricultural and Food Science in Finland : 3 (Agricultural Research Centre of FinlandThe Scientific Agricultural Society of Finland, 1997)
      Maatalousympäristössä, esim. hevostallissa, on mikrobikasvulle suotuisat olosuhteet: korkea ilman suhteellinen kosteus ja monia potentiaalisia kasvualustoja (esim. rehu, heinä ja kuivikkeet). Tässä työssä tutkittiin neljän ...