Veden lämmittämisestä hyötyä talvella
Kauppinen, Risto; Luttinen, Sirpa; Huuskonen, Arto; Mononen, Jaakko (2003)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Kauppinen, Risto
Luttinen, Sirpa
Huuskonen, Arto
Mononen, Jaakko
Julkaisusarja
KM VET
Volyymi
9
Numero
4/2003
Sivut
16-19
Yhtyneet Kuvalehdet
2003
Tiivistelmä
Nauta pystyy hyödyntämään energiaa kasvuun heikommin kuin maidontuotantoon. Muuntokelpoisen energian hyväksikäytön tehokkuus kasvuun on lihannaudoilla 47 %. Jos lihanaudat pystyisivät hyödyntämään lämpimän juomaveden samalla tavalla kuin lypsylehmät, niin se saattaisi näkyä päiväkasvun lisäyksenä. Veden lämmittämiseen tarvittavan energia- ja laitekustannusten kattamisen tarvittava päiväkasvun lisäys ei ole kohtuuton. Lypsylehmillä aikaan saatua maitotuotoksen kasvu ei kuitenkaan merkitse sitä, että vaikutus olisi välttämättä saman suuntainen lihasonneilla. Se saattaisi olla kesällä ja lämpimissä kasvatusolosuhteissa jopa päinvastainen. Lihasonnien energia-aineenvaihdunnassa on eroja lypsylehmiin verrattuna ja esimerkiksi elimistön ylimääräinen lämmön muodostus saattaa olla voimakkaampaa kuin lehmillä. Lämpimän juomaveden vaikutusta lihanautojen kasvuun ja terveyteen on tutkittu yleisesti ottaen hyvin vähän ja esimerkiksi Suomen olosuhteita mukailevissa ilmasto-olosuhteissa tutkimusta ei ole tehty. On tietenkin itsestään selvää, että pakkasella kylmäpihatoissa on varmistettava ensisijaisesti juomaveden sulana pysyminen. Kiistatonta tutkimustietoa juomaveden lämpötilan merkityksestä lihanaudoille lämpimissä ja kylmissä tuotantoympäristöissä ei kuitenkaan ole saatavilla, joten lopullisen varmuuden saamiseksi asia tulisi selvittää tuotantokokeella.
Collections
- Julkaisut [85546]