Nutritive value of meat and bone meal for growing pigs
Partanen, Kirsi; Näsi, Matti (1994)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Partanen, Kirsi
Näsi, Matti
Julkaisusarja
Agricultural Science in Finland
Volyymi
3
Numero
5
Sivut
449-455
Agricultural Research Centre of Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
1994
Tiivistelmä
Tutkimuksessa selvitettiin lihaluujauhon rehuarvoa lihasikojen ruokinnassa. Tutkittavassa lihaluujauhossa oli 322 g tuhkaa ja 478 g raakavalkuaista per kg kuiva-ainetta. Lihaluujauhon ravintoaineiden sulavuutta sekä valkuaisen ja kivennäisaineiden hyväksikäyttöä tutkittiin sulavuus ja tasekokeessa. Kokeessa oli 6 lihasikaa, joiden elopaino oli 88-113 kg- Sioille syötettiin ohrapohjaisia rehuseoksia, joihin oli lisätty joko 100 tai 200 g lihaluujauhoa per kg. Koeruokintojen orgaanisen aineen sulavuus aleni hiukan ja raakarasvan sulavuus parani, kun lihaluujauhon osuus rehuseoksessa kasvoi. Raakavalkuaisen sulavuus parani myös lihaluujauhon saannin kasvaessa, mutta samalla virtsassa eritetyn typen määrä kasvoi ja valkuaisen hyväksikäyttö heikkeni. Lihaluujauhon ravintoaineiden regressiona lasketut sulavuuskertoimet olivat korkeita; orgaanisen aineen sulavuus oli 0,910, raakavalkuaisen 0,909 ja raakarasvan 0,730. Lihaluujauhon energia-arvoksi saatiin 0,98 ry/kg ka. Lihaluujauhossa on runsaasti kivennäisaineita, erityisesti kalsiumia ja fosforia. Rehussa ylimäärin saatu kalsium ja fosfori erittyy sonnan ja virtsan mukana.
Collections
- Julkaisut [85597]