Maatilojen tilusrakenne
Myyrä, Sami (2000)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Myyrä, Sami
Julkaisusarja
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos. Selvityksiä
Numero
3/2000
Sivut
46 p
Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos Maatalouden taloudellinen tutkimuslaitos
2000
Tiivistelmä
Viimeaikainen tilakoon kasvu on heikentänyt maatilojen tilusrakennetta. Kannattavuuden laskiessa osa tiloista on lopettanut tuotannon ja jäljelle jääneet pyrkivät laajentamaan sitä. Tilakoon kasvun myötä tuotantoaan laajentaneiden tilojen lohkojen koko ei ole kuitenkaan suurentunut; 35 % kirjanpitotilojen lohkoista oli vuonna 1999 kooltaan alle 1 ha. Peruslohkojen keskikoko oli 2,66 ha. Tuotantoaan jatkavat aktiivitilat, joita tutkimuksen kohteena olevat kannattavuuskirjanpitotilat edustavat, joutuvat hankkimaan lisämaita aikaisempaa kauempaa. 1970-luvun alussa lisämaita ostettiin keskimäärin alle yhden kilometrin etäisyydeltä talouskeskuksesta. Tämän tutkimuksen aineistossa vuosina 1997-1999 tiloille muodostuneet uudet lohkot olivat keskimäärin yli kahden kilometrin etäisyydellä talouskeskuksesta. Rakennekehityksen seurauksena on syntynyt myös etätiloja, jotka saattavat olla kymmenien kilometrien päässä viljelijän asuinpaikasta ja varsinaisesta talouskeskuksesta. Tiedot perustuvat Maatalouden taloudellisessa tutkimuslaitoksessa tehtyyn tutkimukseen. Noin puolet tilakoon kasvusta perustuu lisääntyneeseen pellonvuokraukseen. Vuokralohkojen keskimääräinen talouskeskusetäisyys on suurempi kuin omien lohkojen. Vuokralohkot ovat myös keskikooltaan tilojen omia lohkoja pienempiä. Vuonna 1999 vuokralohkojen keskikoko oli 2,16 ha. Vuokraamalla tilakokoaan suurentavat tilat saavat käyttöönsä usein tilusrakenneominaisuuksiltaan heikkoja lohkoja. Noin 1000 kirjanpitotilalla tehdyn selvityksen mukaan niiden peltoala on noussut 41 hehtaarista 46 hehtaariin vuosina 1997-1999. Tilakohtaisen peltopinta-alan nousun yhteydessä myös peruslohkojen lukumäärä on noussut keskimäärin 15,3 peruslohkosta 17,4 peruslohkoon tilaa kohti. Rakennekehitys onkin tapahtunut ainoastaan tuotantoa jatkavien tilojen peruslohkojen lukumäärää lisäämällä. Pellon siirtyminen tuotannosta luopuvilta tiloilta tuotantoaan jatkaville tiloille on kyllä suurentanut tilakokoa, mutta pieni lohkokoko ja etäisyydet vaikeuttavat edelleen viljelytöitä, millä on tuotantokustannuksia nostava vaikutus. Suuremmilla tiloilla on suuremmat peruslohkot kuin pienemmillä tiloilla. Osa suurempien tilojen paremmasta kannattavuudesta onkin aiheutunut näistä viljelyominaisuuksiltaan paremmista peruslohkoista. Viimeaikainen rakennekehitys ei kuitenkaan ole tuottanut tilakokoaan laajentaneille tiloille näitä perinteisesti suurten tilojen tuotannollisia etuja. Tilussuhteet vaikuttavat tuotannon järjestämiseen. Tilusrakenneominaisuuksiltaan epäedullisimpien lohkojen tuotanto on laajaperäisintä ja ne ovatkin usein kesantona. Epäedulliset tilussuhteet rajoittavat myös tilojen tuotantomahdollisuuksia. Tukijärjestelmä kompensoi kuitenkin tilusrakenteeltaan epäedullisimpien lohkojen taloudellisia vaikutuksia tilan kokonaistalouteen.
Collections
- Julkaisut [86043]