Rehun betaiini- ja koliinipitoisuuden vaikutus lihasikojen tuotantotuloksiin ja teuraslaatuun. Tutkimusraportti 29.12.1999
Siljander-Rasi, Hilkka; Alaviuhkola, Timo; Suomi, Kaija; Tiihonen, Kirsi; Peuranen, Seppo (1999)
Tätä artikkelia/julkaisua ei ole tallennettu Jukuriin. Julkaisun tiedoissa voi kuitenkin olla linkki toisaalle tallennettuun artikkeliin/julkaisuun.
Siljander-Rasi, Hilkka
Alaviuhkola, Timo
Suomi, Kaija
Tiihonen, Kirsi
Peuranen, Seppo
Sivut
1-7
1999
Tiivistelmä
Sokerijuurikkaan sivujakeesta eristettyä betaiinia käytetään eläinrehuissa metyyliryhmän luovuttajana. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, vähentääkö betaiini suolikudoksen ylläpitoenergiaa ja miten rehun betaiini- ja koliinipitoisuus vaikuttaa maksan betaiinipitoisuuksiin. Tutkimuksessa selvitettiin myös betaiini- ja koliinilisäysten vaikutus sikojen tuotantotuloksiin ja teuraslaatuun, joita käsitellään tässä raportissa. Betaiinilisäyksellä voidaan huomattavasti parantaa maissipohjaisen rehun tuotantovaikutusta lihasikojen kasvatuksessa. Betaiinin lisäys (200, 500 ja 1000 ppm) kuitupohjaisella raaka-aineella laimennettuun rehuun paransi suoraviivaisesti sikojen kasvua, rehuhyötysuhdetta, teuraspainoa ja laskennallista ruho- ja lihakasvua. Koeryhmä, joka sai rehussaan 1000 mg/kg betaiinilisän, poikkesi merkitsevästi ilman betaiini- tai koliinilisää ruokitusta kontrolliryhmästä. Betaiinilisäys ei vaikuttanut merkitsevästi sikojen teuraslaatuun. Betaiinilisäyksiä vastaavilla koliinilisäyksillä (426, 1155 ja 2310 ppm koliinikloridia) ei ollut vaikutusta sikojen tuotantotuloksiin tai teuraslaatuun.
Collections
- Julkaisut [85620]