- Selaus nimekkeen mukaan MTT Raportti

    • Lapin maaseudun tulevaisuuden avaimet 

      Kuha, Rauno (toim.)
      MTT Raportti : 25 (MTT, 2011)
      Tämä julkaisu on kooste Lapin maaseudun tulevaisuus muutosjoustavassa yritystoiminnassa (LATU) -hankkeen aikana tehdyistä tutkimuksista, joilla on kuvattu Lapin maaseudun nykytilaa neljästä erilaisesta näkökulmasta. ...
    • Lapin maatalous 2013 

      Kuha, Rauno; Rantamäki-Lahtinen, Leena
      MTT Raportti : 172 (MTT, 2014)
      Maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan merkittävä väheneminen nähdään yhtenä Lapin maaseudun uhkatekijöistä. Tässä selvityksessä on tavoitteena kuvata Lapin maatilojen nykytilaa, tämän hetkisiä kilpailuetuja ja resursointia ...
    • Lapin maatilat murrosvaiheessa 

      Kuha, Rauno; Myllylä, Pekka; Rantamäki-Lahtinen, Leena
      MTT Raportti : 143 (MTT, 2014)
      Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää lappilaisen maatalouden keskeisimmän ryhmän jatkuvuuden problematiikkaa. Tämä ryhmä, 45–65 vuotta ja 30–60 ha peltoa, on se ryhmä jossa lähitulevaisuudessa tapahtuu suuria muutoksia. ...
    • Lapin marjapuhelin 

      Peltola, Rainer
      MTT Raportti : 93 (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, 2013)
      Luonnonmarjojen kaupallinen talteenotto on nykyään lähes kokonaan ulkomaisen, maahan kutsutun työ-voiman varassa. Ulkomaisten poimijoiden organisoitu työskentely Lapin alueella alkoi vuonna 2005. Vuonna 2012 marjayritykset ...
    • LED-valaistuksen tehokkuus kasvihuonekurkun viljelyssä 

      Särkkä, Liisa; Jokinen, Kari; Kaukoranta, Timo; Sjöholm, Daniel; Blomqvist, Kristian
      MTT Raportti : 173 (MTT, 2014)
      LED-valaistuksen soveltuvuudesta ja energian kulutuksesta ei ole korkeilla kasvustoilla aikaisemmin tehty kokeita. Tässä hankkeessa vertasimme LED-valaisinten soveltuvuutta kasvihuonekurkun valotukseen kun kontrollina ...
    • Leikkoruusun talvikauden viljelytapojen merkitys energiankulutukseen, sadon määrään ja kukkien laatuun 

      Särkkä, Liisa; Tuomola, Päivi
      MTT Raportti : 2 (MTT, 2010)
      Ennen tekovalojen yleistymistä ja ympärivuotista viljelyä ruusukasvustot laitettiin talvilepoon pimeimmän ja kylmimmän talvikauden ajaksi. Nykyään tuotantokustannukset ja erityisesti energian hinta ovat nousseet ja tuonnin ...
    • Lietelannan varastointi maanvaraisissa tiivistetyissä altaissa Suomen olosuhteissa 

      Hellstedt, Maarit; Ala-Kleme, Teemu
      MTT Raportti : 28 (MTT, 2011)
      Tilakokojen kasvun myötä myös tiloilla tuotetut lantamäärät kasvavat. Samanaikainen kannattavuuden heikentyminen edellyttää myös lietelannan varastointiin halvempia ratkaisuja. Yksi tällainen on lietelannan varastointi ...
    • Lihaketjun vastuullisuuden läpinäkyvyys ja jäljitettävyys - esimerkkinä sianlihan tuotantoketju. Katsaus nykytilaan ja tulevaisuuteen 

      Penttilä, Katriina; Kotro, Jaana; Berninger, Kati; Lehtinen, Katja; Rahkio, Marjatta; Salonen, Jukka; Jalkanen, Lotta; Timonen, Anna
      MTT Raportti : 58 (MTT, 2012)
      Läpinäkyvyyden lisääminen edellyttää viestintää. Niin kuluttajien kuin muidenkin sidosryhmien edustajat korostivat hankkeen aikana ketjun toimintaan liittyvän viestinnän kehittämisen tarvetta. Kuluneen hankkeen pohjalta ...
    • Liiketoiminnan kehittämistarpeet maatilayrityksissä : viljelijäkyselyn tuloksia 

      Rikkonen, Pasi; Toikkanen, Heini; Väre, Minna
      MTT Raportti : 90 (2013)
      Liiketoimintaosaamisella käsitetään yrittäjän kykyä asemoida yrityksen liiketoiminta toimintaympäristöön proaktiivisesti, toimintaympäristön muutos ennakoiden. Siihen liittyy vahvasti omien menestystekijöiden tunnistaminen ...
    • Listeria monocytogenes -patogeenin tunnistusmenetelmiä elintarviketuotannossa 

      Välimaa, Anna-Liisa; Tilsala-Timisjärvi, Anu; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 169 (MTT, 2014)
      Elintarvikkeet ovat sairautta aiheuttavien mikrobien, kuten bakteerien ja virusten merkittäviä tartuntalähteitä. Erityisesti eläinten ja ihmisten välillä tarttuvat zoonoottiset bakteerit, kuten Campylobacter jejuni, ...
    • Loppukasvatettavien sonnien käyttäytyminen keskisuurissa ja suurissa ryhmissä 

      Tuomisto, Leena; Lyyra, Minna; Huuskonen, Arto
      MTT Raportti : 60 (MTTMTT, 2012)
      Lihanautojen loppukasvatuksessa sonnit pidetään usein lämpimissä rakennuksissa rakolattiapohjaisissa karsinoissa. Pienellä ryhmäkoolla ja uudelleenryhmittelyn välttämisellä tavoitellaan sosiaalisesti vakaata ryhmää. ...
    • Luomu 50 - mitä tarkoittaisi, jos 50 % Suomen viljelyalasta siirtyisi luomuun 

      Koikkalainen, Kauko; Seuri, Pentti; Koivisto, Anu; Tauriainen, Jukka; Hyvönen, Terho; Regina, Kristiina
      MTT Raportti : 36 (MTT, 2012)
      Tämän raportin tarkoituksena on herättää keskustelua niistä mahdollisista kehityssuunnista, joiden tavoitteena olisi lisätä luomutuotannon laajuus verrannolliseksi tavanomaisen maataloustuotannon laajuuteen. Vaikka ...
    • Luomuviljatuotteiden hinnan muodostuminen 

      Rintamäki, Heidi
      MTT Raportti : 30 (MTT, 2011)
      Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden osuus kokonaiselintarvikekulutuksesta oli noin yhden prosentin vuonna 2008. Luomuviljatuotteilla markkinaosuus oli suurempi eli 4,5 prosenttia. Luomutuotteiden kokonaismyynnistä ...
    • Luonnontuotealan valtakunnallinen tutkimusseminaari 

      Peltola, Rainer; Soppela, Kaisa
      MTT Raportti : 87 (MTT, 2013)
      Toinen luonnontuotealan valtakunnallinen tutkimusseminaari järjestettiin Rovaniemellä 4.10.2011, luonnontuotealan teemapäivän yhteydessä. Seminaarissa pidettiin 12 asiantuntijaesitelmää joita seurasi lähes 200 hengen ...
    • Lypsykarjatilan eläinten ryhmittely 

      Kivinen, Tapani; Hurme, Timo; Sarjokari, Kristiina; Hovinen, Mari; Norring, Marianna; Seppä-Lassila, Leena; Soveri, Timo; Lätti, Markku; Karttunen, Janne; Tuure, Veli-Matti
      MTT Raportti : 137 (MTT, 2014)
      Lypsykarjatilan eläinten ryhmittely -hankkeen tavoitteena oli tuottaa vasikoiden, hiehojen ja lehmien ryhmittelymalleja asema- ja automaattilypsypihattojen pohjaratkaisuiksi. Tutkimus oli jatkoa vuosina 2004–2007 tehdylle ...
    • Lähestymistapoja elintarvikkeiden vesijalanjäljen arvioimiseksi : kirjallisuuskatsaus 

      Lehtinen, Heli; Usva, Kirsi
      MTT Raportti : 37 (MTT, 2011)
      Makean veden kulutuksesta on tullut tärkeä kestävyyden ulottuvuus mitattaessa kulutuksen ja tuotannon kestävyyttä. Tämä kirjallisuuteen perustuva katsaus käsittelee elintarviketuotteiden makean veden kulutuksen ja sen ...
    • Lähi- ja luomuruoan saavutettavuus Pohjois-Pohjanmaalla 

      Kotavaara, Ossi; Korhonen, Kirsi; Miettinen, Milla; Lehtinen, Ulla; Muilu, Toivo; Juga, Jari; Rusanen, Jarmo
      MTT Raportti : 152 (MTT, 2014)
      Lähi- ja luomuruoan saavutettavuus Pohjois-Pohjanmaalla (RuokaGIS) -hankkeen tavoitteena oli selvittää lähi- ja luomuruokaan liittyviä sijainti- ja saavutettavuustekijöitä Pohjois-Pohjanmaalla lähi- ja luomuruoan saatavuuden ...
    • Lähiruoan lisääminen kuntien julkisissa hankinnoissa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla 

      Puoskari, Silja; Wuori, Olli; Korhonen, Kirsi; Muilu, Toivo
      MTT Raportti : 99 (MTT, 2013)
      Lähiruoan lisääminen kuntien julkisissa hankinnoissa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla Kunnallisten ruokapalvelujen merkitys tuotiin useaan otteeseen esille mm. kuntalaisten terveyden edistä-miseen tai ruokailutottumusten ...
    • Lähiruuan ekologisten vaikutusten selvitys 

      Räsänen, Kati; Saarinen, Merja; Kurppa, Sirpa; Silvenius, Frans; Riipi, Inkeri; Nousiainen, Riikka; Erälinna, Leena; Mattinen, Laura; Jaakkola, Sirkka; Lento, Sanna; Mäkinen-Hankamäki, Sari
      MTT Raportti : 145 (MTT, 2014)
      Tässä työssä luotiin arviointikehikko lähiruuan kestävyyden arvioimisen pohjaksi ja tarkasteltiin, miten lähiruuan ekologista kestävyyttä voidaan mitata ja miten siitä voidaan viestiä. Arviointikehikko sisälsiruuan ...
    • Maaseudun palvelut valinkauhassa - markkinoiden toimivuus ja SGEI 

      Vihinen, Hilkka (toim.); Moilanen, Hanna (toim.)
      MTT Raportti : 81 (MTT, 2013)
      Tutkimuksemme selvittää, mitkä ovat ne yhteiskunnalliset ja taloudelliset tekijät, joiden avulla yhteiskunnallisesti tärkeiden yleishyödyllisten palvelujen (SGEI) saatavuus suomalaisella maaseudulla voidaan perustella. ...