Sähkönjakeluhäiriöiden vaikutukset elintarviketuotannon jatkuvuuteen
Kaustell, Kim; Huitu, Hanna; Kivinen, Tapani; Laajalahti, Mikko; Nikander, Jussi; Näkkilä, Juha; Palmio, Annu; Pastell, Matti; Suokannas, Antti; Tuhkanen, Eeva-Maria; Tuunainen, Petra; Vasara, Erkki (2017)
Kaustell, Kim
Huitu, Hanna
Kivinen, Tapani
Laajalahti, Mikko
Nikander, Jussi
Näkkilä, Juha
Palmio, Annu
Pastell, Matti
Suokannas, Antti
Tuhkanen, Eeva-Maria
Tuunainen, Petra
Vasara, Erkki
Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus
Numero
60/2017
Sivut
69 p.
Luonnonvarakeskus, Luke
2017
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-469-4
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-469-4
Tiivistelmä
Elintarvikehuolto perustuu valtaosaltaan alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, logistiikan ja kaupan muodostamien ketjujen toimivuudelle. Sähkön jatkuva saatavuus ja laatu ovat kriittisen tärkeitä tekijöitä näissä ketjuissa, joissa sähköä tarvitaan sekä tuotantokoneiston energianlähteeksi että tuotannon ohjaukseen liittyvissä järjestelmissä. Suomessa sähkön toimitusvarmuus on hyvällä tasolla, ja ylivoimaisesti suurimmat sähkönjakelun keskeytykset aiheutuvat sääilmiöistä, kuten myrskyistä. Niiden seurauksena varsinkin maatiloille on hankittu varavoimakoneita, sillä pahimmissa tapauksissa sähköt ovat voineet olla poikki useita vuorokausia.
Keskimäärin 41 % suomalaisista alkutuotannon tiloista on varustautunut varavoimalla, jonka turvin sähkönjakelun keskeytyksestä selvitään muutamasta päivästä jopa muutamaan viikkoon. Varavoiman tarve on erityisen suuri kotieläin- ja kasvihuonetuotannossa, joissa eläinten ja kasvuston ylläpito ovat päivittäin riippuvia järjestelmistä, jotka toimivat sähköllä. Näissä tuotantosuunnissa varautuminen on huomattavasti keskimääräistä yleisempää. Erimittaiset sähkökatkot ja varavoimakoneiden käyttö sähkökatkotilanteissa aiheuttavat kuitenkin paljon ylimääräistä kuormitusta tiloilla.
Elintarviketeollisuuden ja elintarvikekaupan logistiikkakeskukset sijaitsevat yleensä alueilla, joilla on mahdollista varmistaa sähkön saanti useasta suunnasta. Sähkönjakelussa ei ole ollut merkittäviä keskeytyksiä, ja toimintaa voidaan tyypillisesti jatkaa niin kauan kun runkoverkosta on saatavissa sähköä. Varavoimaa on sijoitettu keskeisten toimintojen yhteyteen, mutta suuret logistiikkakeskukset eivät pääsääntöisesti toimi ilman verkosta saatavaa sähköä.
Kahden päivän ja sitä pidemmät sähkökatkot ovat aiheuttaneet 3–5 % aleneman meijereihin toimitetun maidon määrässä niillä tiloilla, joilla oli ollut sähkökatko. Alenemat ovat kuitenkin poistuneet katkoa seuraavina kuukausina. Koska sähkönjakelun keskeytykset alkutuotannossa ovat olleet alueellisia, eivät sähkökatkot näkyneet meijereiden vastaanottamissa kokonaismaitomäärissä.
Veden saatavuus ja varavoimakoneiden polttoainehuolto ovat keskeisiä tekijöitä sähkökatkoista selviämisessä erityisesti kotieläintiloilla ja kasvihuoneyrityksissä. Näiden varmistamisen lisäksi ketjujen varautumista on kehitettävä lisäämällä sähkökatkotilanteisiin liittyvää varautumissuunnittelua, jossa otetaan huomioon koko ketjun toimivuus poikkeustilanteissa. Tuotannossa käytettävien laitteiden ja järjestelmien toipumista sähkökatkoista on kehitettävä.
Finnish food supply is mainly based on supply chains comprising primary production, food processing industry, logistics and grocery stores / food service actors. Continuous availability of good quality electricity is critical. Electric power is needed both as an energy source in production, as well as in various control and communication systems. In Finland, electricity supply service reliability is high, and power outages occur mostly in rural areas. Electric power outages are mainly caused by severe weather conditions such as storms. As a result of these, reserve power supply units have been acquired especially on farms, that may in the worst case have been several days or even weeks without electricity.
On average, 41% of Finnish farms are equipped with reserve power supply units. These allow the production to continue for a few days and up to a few weeks. The need for reserve power is particularly high in livestock and greenhouse production, where livestock and plant production is on a daily basis dependent on systems that need electricity. It is considerably more common for farms with livestock or greenhouse production to be equipped with reserve power supply units. Even if a farm has reserve power, large-scale power outages cause a lot of extra load for the farmers.
Food processing industries, as well as logistics centers for food, are typically located in areas where it is possible to secure electricity supply from multiple directions. They have not experienced significant electricity interruptions and can typically continue to function as long as electricity is available from the main power grid. Reserve power has been put in place for key functions (data systems, frozen food warehouses), but large logistics centers do not, as a rule, operate without electricity from the power grid.
Power outages that have lasted for two days or longer have caused a 3 to5 % drop in the amount of milk delivered from the affected farms to dairies. The drop in delivered milk only lasted for one month and had no significant effect during the following months. Since the outages affecting primary production were regional, they did not decrease the total amount of milk delivered to the dairies.
Constant availability of water and the fuel supply of reserve power supply units are key factors in coping with power outages, especially on livestock and greenhouse farms. In addition to ensuring these, the preparedness of food supply chains needs to be addressed by increasing contingency planning for power failure, taking into account the functionality of the entire chain. Resilience of production equipment and systems for electric power supply interruptions must be improved.
Keskimäärin 41 % suomalaisista alkutuotannon tiloista on varustautunut varavoimalla, jonka turvin sähkönjakelun keskeytyksestä selvitään muutamasta päivästä jopa muutamaan viikkoon. Varavoiman tarve on erityisen suuri kotieläin- ja kasvihuonetuotannossa, joissa eläinten ja kasvuston ylläpito ovat päivittäin riippuvia järjestelmistä, jotka toimivat sähköllä. Näissä tuotantosuunnissa varautuminen on huomattavasti keskimääräistä yleisempää. Erimittaiset sähkökatkot ja varavoimakoneiden käyttö sähkökatkotilanteissa aiheuttavat kuitenkin paljon ylimääräistä kuormitusta tiloilla.
Elintarviketeollisuuden ja elintarvikekaupan logistiikkakeskukset sijaitsevat yleensä alueilla, joilla on mahdollista varmistaa sähkön saanti useasta suunnasta. Sähkönjakelussa ei ole ollut merkittäviä keskeytyksiä, ja toimintaa voidaan tyypillisesti jatkaa niin kauan kun runkoverkosta on saatavissa sähköä. Varavoimaa on sijoitettu keskeisten toimintojen yhteyteen, mutta suuret logistiikkakeskukset eivät pääsääntöisesti toimi ilman verkosta saatavaa sähköä.
Kahden päivän ja sitä pidemmät sähkökatkot ovat aiheuttaneet 3–5 % aleneman meijereihin toimitetun maidon määrässä niillä tiloilla, joilla oli ollut sähkökatko. Alenemat ovat kuitenkin poistuneet katkoa seuraavina kuukausina. Koska sähkönjakelun keskeytykset alkutuotannossa ovat olleet alueellisia, eivät sähkökatkot näkyneet meijereiden vastaanottamissa kokonaismaitomäärissä.
Veden saatavuus ja varavoimakoneiden polttoainehuolto ovat keskeisiä tekijöitä sähkökatkoista selviämisessä erityisesti kotieläintiloilla ja kasvihuoneyrityksissä. Näiden varmistamisen lisäksi ketjujen varautumista on kehitettävä lisäämällä sähkökatkotilanteisiin liittyvää varautumissuunnittelua, jossa otetaan huomioon koko ketjun toimivuus poikkeustilanteissa. Tuotannossa käytettävien laitteiden ja järjestelmien toipumista sähkökatkoista on kehitettävä.
Finnish food supply is mainly based on supply chains comprising primary production, food processing industry, logistics and grocery stores / food service actors. Continuous availability of good quality electricity is critical. Electric power is needed both as an energy source in production, as well as in various control and communication systems. In Finland, electricity supply service reliability is high, and power outages occur mostly in rural areas. Electric power outages are mainly caused by severe weather conditions such as storms. As a result of these, reserve power supply units have been acquired especially on farms, that may in the worst case have been several days or even weeks without electricity.
On average, 41% of Finnish farms are equipped with reserve power supply units. These allow the production to continue for a few days and up to a few weeks. The need for reserve power is particularly high in livestock and greenhouse production, where livestock and plant production is on a daily basis dependent on systems that need electricity. It is considerably more common for farms with livestock or greenhouse production to be equipped with reserve power supply units. Even if a farm has reserve power, large-scale power outages cause a lot of extra load for the farmers.
Food processing industries, as well as logistics centers for food, are typically located in areas where it is possible to secure electricity supply from multiple directions. They have not experienced significant electricity interruptions and can typically continue to function as long as electricity is available from the main power grid. Reserve power has been put in place for key functions (data systems, frozen food warehouses), but large logistics centers do not, as a rule, operate without electricity from the power grid.
Power outages that have lasted for two days or longer have caused a 3 to5 % drop in the amount of milk delivered from the affected farms to dairies. The drop in delivered milk only lasted for one month and had no significant effect during the following months. Since the outages affecting primary production were regional, they did not decrease the total amount of milk delivered to the dairies.
Constant availability of water and the fuel supply of reserve power supply units are key factors in coping with power outages, especially on livestock and greenhouse farms. In addition to ensuring these, the preparedness of food supply chains needs to be addressed by increasing contingency planning for power failure, taking into account the functionality of the entire chain. Resilience of production equipment and systems for electric power supply interruptions must be improved.
Collections
- Julkaisut [85590]